Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “DR Clinical & Translational Research”  , θα σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι την υγιεινή των δοντιών σας.


 Η έρευνα αυτή αναφέρει ότι το να βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της εμφάνισης άνοιας κατά 25%.

 Οι ενήλικες με λιγότερα από 20 δόντια έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστικά προβλήματα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ.


Η δημοσίευση αυτή έχει συγκεντρώσει τα αποτελέσματα από 10 προηγούμενες μελέτες για τη σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της άνοιας.


 Μια πρόσφατη έρευνα παρακολούθησε 59 άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ.


Η ερευνητές παρατήρησαν ότι η περιοδοντική νόσος συνδέεται με μια αύξηση της νοητικής έκπτωσης κατά έξι φορές από το φυσιολογικό.

 Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009, περίπου το 80% των ενηλίκων άνω των 55 είχαν ενδείξεις της ασθένειας των ούλων, ενώ το 40% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 65-74 (και το 60% των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών) είχαν λιγότερα από 21 δόντια στο στόμα τους. Οι μισοί από αυτούς να αναφέρουν ασθένεια των ούλων, πριν χάσουν τα δόντια.


 Ένας αριθμός ερευνών έχουν δείξει ότι όσοι έχουν λίγα δόντια, πιθανώς ως συνέπεια της προαναφερθείσας ασθένειας των ούλων, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.


 Πιστεύεται επίσης ότι, με βάση τα διάφορα ευρήματα της έρευνας, ότι η παρουσία ασθένειας των ούλων , έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο άλλων αποτελεσμάτων, όπως η γνωστική εξασθένηση ή καρδιαγγειακή ασθένεια.


 Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν χειρότερη υγεία των δοντιών από τους άλλους της ίδιας ηλικίας και ότι όσο πιο σοβαρή η άνοια τόσο χειρότερη η υγεία των δοντιών. Πιθανότατα αντανακλώντας μεγαλύτερες δυσκολίες για τη φροντίδα του εαυτού μας, όταν η άνοια γίνεται πιο σοβαρή. 

 

 Ωστόσο, εάν υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και γνωστικής εξασθένησης, όπως υποδηλώνει η παρούσα μελέτη, τότε η θεραπεία της ασθένειας των ούλων μπορεί να είναι μια πιθανή επιλογή θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ.”


Πηγή :Mark Ide et al. , Periodontitis and Cognitive Decline in Alzheimer’s Disease,  10 Μαρτίου 2016,

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android