Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

Όλοι μας πιθανώς να έχουμε βιώσει τον εθισμό μας σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι , είτε σε κάποια κονσόλα ή στον υπολογιστή ή ακόμα και σε μορφή application. Τι γίνεται όμως σε πιο μικρές ηλικιακές ομάδες;


 Κάποια παιδιά και νέοι με τάσεις εθισμού  στα βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο με τις τάσεις στέρησης ύπνου και των διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την κακή καρδιο-μεταβολικής υγεία, Hamilton, σύμφωνα με νεότερες έρευνες.


 Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One στις 5 Μαίου 2016, εξέτασε το αυξανόμενο παγκόσμιο φαινόμενο τυχερών παιχνιδιών και τις επιπτώσεις του στην υγεία των νέων.


 Βλέπουμε ότι ορισμένα παιδιά και εφήβους να αναπτύσσουν συμπτώματα  σοβαρού εθισμού που συσχετίζονται με βιντεοπαιχνίδια.

Επηρεάζει έναν ευάλωτο πληθυσμό των παιδιών και της νεολαίας, μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των νέων και όπως η έρευνά μας δείχνει, μπορεί να οδηγήσει σε κατάπτωση της υγείας.


 Για την έρευνά τους, η ομάδα μελέτησε ομάδα παιδιών και εφήβους ηλικίας 10 έως 17 ετών, που ήταν σε προγράμματα διαχείρισης του τρόπου ζωής – για τη διαχείριση βάρους . Η μελέτη εξέτασε κατά πόσο οι παίκτες των βιντεοπαιχνιδιών και οι συνήθειές τους είχαν αντίκτυπο στην συνήθειες ύπνου, παχυσαρκία και στην καρδιο-μεταβολική υγείας.


 Χρησιμοποιώντας μετρητές, η ομάδα παρακολούθησε τη διάρκεια του ύπνου και σε σύγκριση με τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών . Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα συμπτώματα του εθισμού σε ένα βιντεοπαιχνίδι,  οδήγησαν σε μη ομαλή λειτουργία του ύπνου, που αυτό με τη σειρά του σχετιζόταν με αυξημένη πίεση του αίματος, υψηλή πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλης, υψηλά τριγλυκερίδια και υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη.

 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό ήταν μια συγκεκριμένη ομάδα των παιδιών και των εφήβων, και είναι άγνωστο αν αυτή η πληροφορία Ισχύει για το γενικό πληθυσμό.

 Τα παιδιά με παχυσαρκία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών και στεφανιαίας νόσου, καθώς και ο διαβήτης τύπου 2 . 


 Είναι επιτακτική ανάγκη να στοχεύσουμε στις αρχές συμπεριφορές  του τρόπου ζωής, όπως οι εθιστικές τάσεις στα βιντεοπαιχνίδια που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές μελλοντικές συνέπειες για την υγεία. 

Ο εθισμός στην τεχνολογία είναι κάτι που εδώ και αρκετά χρόνια απασχολεί τους ειδικούς, με το gaming να έχει βρεθεί πολλές φορές κάτω από το μικροσκόπιο, αφού αρκετοί gamers παρουσιάζουν, όσον αφορά στη συμπεριφορά, ομοιότητες με τους χρήστες ναρκωτικών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πλέον πήρε επίσημη θέση επάνω στο θέμα  αναγνωρίζοντας τον εθισμό στο gaming ως ψυχική διαταραχή, η οποία συνδέεται με σαφώς ορισμένα διαγνωστικά κριτήρια.


Πηγή :Katherine M. Morrison et al, Health Outcomes of Information System Use Lifestyles among Adolescents: Videogame Addiction, Sleep Curtailment and Cardio-Metabolic Deficiencies, University of Texas Health Science Center at San Antonio,  5 Μαίου 2016

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας :  https://icd.who.int/browse11/l-m/en#/http%3a%2f%2fid.who.int%2ficd%2fentity%2f1448597234

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android