Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

Το 55% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν χτυπηθεί από κάποιον μεγαλύτερο στην παιδική τους ηλικία , με τους άντρες να είναι στο μεγαλύτερο αυτό ποσοστό.

Στην χώρα μας έχει γίνει και ταινία “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο” , με μαθητές να δέχονται “παιδαγωγική” σφαλιάρα προς συμμόρφωση. Ένα  παιδί  όμως μπορεί να οδηγηθεί σε πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την ενηλικίωσή του σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Τα παιδιά που έχουν δεχθεί σωματική βία κατά την ενηλικίωσή τους , είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κατάθλιψη, να πίνουν υπερβολικά, να χρησιμοποιούν παράνομα ναρκωτικά ή να προσπαθούν να αυτοκτονήσουν.

 

Η μελέτη περιελάμβανε πάνω από 8.300 άτομα ηλικίας 19 έως 97 ετών.

Τους ρωτήθηκαν πόσο συχνά είχαν δεχθεί σωματική βία ως παιδιά και αν είχαν κακοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Το 55% δήλωσε ότι έχει δεχθεί σωματική βία, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν δεχθεί από τις γυναίκες.

Εκείνοι που είχαν ανέφεραν ότι δέχθηκαν ακραία βία στην παιδική τους ηλικία, ανέφεραν ότι κατά την διάρκεια της ζωής τους είχαν ταλαιπωρηθεί  με κάποιο πρόβλημα ψυχικής ψυχικής υγείας.

Σαφώς και δεν χρειαζόμαστε την έρευνα αυτή για να τονίσουμε ότι η βία προς οποιαδήποτε ηλικία είναι κατακριτέα!

Θα πρέπει την επόμενη φορά που θεωρήσουμε ότι η μοναδική παιδαγωγική μέθοδος που έχουμε προς τους ανήλικους είναι η σωματική/λεκτική βία, να σκεφτούμε ότι μπορεί εκείνη η στιγμή το βίωμα του παιδιού να μείνει ανεξίτηλο ως ψυχικό τραύμα.

 

Στηρίξτε τη σχέση σας με το παιδί στο διάλογο και την πειθώ. Όταν πεισμώνει, μην θυμώνετε. Να θυμάστε ότι ο ενήλικος της υπόθεσης είστε εσείς, φερθείτε λοιπόν ώριμα.

Keep Smiling 😀

Πηγή έρευνας : Melissa T.Merrick et al. ;Unpacking the impact of adverse childhood experiences on adult mental health☆ Author links open overlay panel ; Child Abuse & Neglect Volume 69, July 2017, Pages 10-19

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android