Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  |Psychologized@gmail.com

 Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια εγκεφαλική κυτταρική δομή σε ποντίκια που όταν ενεργοποιηθεί αυξάνονται τα επίπεδα στρες μειώνοντας παράλληλα την επιθυμία τους να φάνε.

 Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έρευνά τους θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη θεραπειών που σχετίζεται με μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που ονομάζεται νευρική ανορεξία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Τα άτομα με νευρική ανορεξία αποφεύγουν τα τρόφιμα, περιορίζουν σημαντικά τα τρόφιμα ή τρώνε πολύ μικρές ποσότητες μόνο ορισμένων τροφίμων. Ακόμη και όταν είναι επικίνδυνα αδυνατισμένοι, μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους υπέρβαρο ή φυσιολογικό.

Επειδή τα ποντίκια και οι άνθρωποι έχουν παρόμοια νευρικά συστήματα, πιστεύεται ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι από τους πρώτους που επιδεικνύουν το ρόλο που έχει αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου στη ρύθμιση του στρες και της πείνας.

Ενώ οι προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι το άγχος μπορεί να μειώσει και να αυξήσει την επιθυμία ενός ατόμου να επιθυμεί να φάει, οι νευρονικοί μηχανισμοί που δρουν για τη ρύθμιση του φαγητού από τις ανταποκρίσεις που σχετίζονται με το άγχος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο.

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα εστίασε σε ένα νευρωνικό μέρος του εγκεφ΄λου που συνδέει δύο μέρη του εγκεφάλου του ποντικιού: τον παρακοιλιακό υποθάλαμο, μια ζώνη που σχετίζεται με το φαγητό στον εγκέφαλο και το κοιλιακό πλευρικό διάφραγμα, μια συναισθηματική ζώνη στον εγκέφαλο. To νευρωνικό αυτό σύνολο λειτουργεί ως διακόπτης on / off.

Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν το νευρωνικό αυτό μέρος παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων άγχους και μείωση της όρεξης. Αντίθετα, όταν οι ερευνητές το ανέστειλαν τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν και η πείνα αυξήθηκε.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ερευνητική τεχνική που ονομάζεται optogenetics για να ενεργοποιήσουν και να σβήσουν τους εν λόγω νευρώνες.

 Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε άτομα που ταλαιπωρούνται από βουλιμία ή ανορεξία.

Πηγή : Yuanzhong Xu et al.;Identification of a neurocircuit underlying regulation of feeding by stress-related emotional responses ;
Nature Communications; August 2019

Σας αρέσει να διαβάζετε άρθρα ψυχολογίας; Κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή μας για Android κινητά και tablet