Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

Ο περιορισμός του χρόνου που αφιερώνουμε  στα social media  σε 30 λεπτά την ημέρα μειώνει τα συναισθήματα της μοναξιάς και της κατάθλιψης.

Η μελέτη δείχνε ότι η υπερβολική χρήση των Social Media κάνει τους ανθρώπους πιο καταθλιπτικούς και μοναχικούς.

Είναι επίσης ειρωνικό το γεγονός ότι η λιγότερο «κοινωνική» χρήση των μέσων αυτών μειώνει τα συναισθήματα της μοναξιάς.

Για τη έρευνα αυτή, παρακολουθήθηκαν 143 φοιτητές για τρεις εβδομάδες.

Οι μισοί  είχαν εντολή να χρησιμοποιούν τα social media κανονικά χωρίς χρόνο περιορισμού, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν οδηγίες να το περιορίσουν σε 30 λεπτά την ημέρα.

Όλοι ανέφεραν  ότι με τη χρήση του Facebook, Snapchat και Instagram συνδέθηκαν τα συναισθήματα του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωση της χρήσης των social media , που ο ρόλος τους είναι να φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και να τον κοινωνικοποιεί,  μας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικά.

Όταν κοιτάζουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική μας.

Όταν δεν είμαστε απασχολημένοι στο να διεκδικούμε περισσότερα “Likes” στα social media,  μπορούμε να επενδύσουμε  περισσότερο χρόνο σε πράγματα που είναι πιο πιθανό να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για τη ζωή σας.

Η αλήθεια είναι πως τα social media μας έχουν φέρει πιο κοντά με γνωστούς/φίλους/συγγενείς που κατοικούν αρκετά μακριά μας. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που με την σωστή χρήση μπορεί να έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα.

Η υπερβολική χρήση του όμως το καθιστά επικίνδυνο…. πόσο μάλιστα για τους ανήλικους που “ρυθμίζονται” στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μέσω του διαδικτύου.

Πηγή : Melissa G. Hunt, Rachel Marx, Courtney Lipson, and Jordyn Young (2018) ;No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression; Journal of Social and Clinical Psychology.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android