Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

 Αρκετές έρευνες έχουν βγει τα τελευταία χρόνια που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τα Social Media.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στον Ιανουάριο του 2019, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που υποστηρίζουν ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων προκαλεί κατάθλιψη.

Η συγκεκριμένη έρευνα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες έρευνες, παρακολούθησε κάποια άτομα έως και έξι χρόνια για να δει ποιο από τα 2 εμφανίζεται πρώτο ( η χρήση κοινωνικών μέσων ή η κατάθλιψη).  Συγκεκριμένα παρακολούθησε 594 παιδιά από την 6η, 7η και 8η τάξη για δύο χρόνια, καθώς και 1.132 προπτυχιακούς φοιτητές για έξι χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν τα  Social Media για αρκετές ώρες την ημέρα, δεν συσχετίστηκε με κατάθλιψη στο μέλλον. Ωστόσο, μια ομάδα νέων (κορίτσια που βρίσκονταν στην εφηβεία) που είχαν διαγνωσθεί ήδη με κατάθλιψη , κατέληξε να χρησιμοποιεί περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων δεν προκαλεί κατάθλιψη, αλλά θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης (είτε είναι επιτυχής είτε όχι).

Πρέπει να ακολουθήσετε τους ίδιους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων έχουν ως αποτέλεσμα συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων δεν είχαν ως αποτέλεσμα μεταγενέστερη κατάθλιψη.

Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ομάδες ατόμων που χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα για να κάνουν κοινωνικές συγκρίσεις ή να στραφούν σε αυτήν όταν αισθάνονται κατατονικοί, ενώ μια άλλη ομάδα ανθρώπων μπορεί να την χρησιμοποιήσει για πιο θετικούς λόγους, όπως η επαφή με φίλους και η δημιουργία προτύπων (role models) που θα οδηγήσουν στην θετική εξέλιξή τους.

Να επισημάνω ότι η έρευνα αυτή έγινε σε παιδιά και εφήβους στον Καναδά, που τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα της χώρας  μας δεν εμφανίζονται εκεί.

Όταν ένας νέος αφιερώνει πολλές ώρες στον υπολογιστή/κινητό του και δεν επιθυμεί να έχει δραστηριότητες , προτού κατηγορήσουμε τα social media, καλό θα ήταν να αντιληφθούμε ότι αυτή η συμπεριφορά “Φωνάζει κάτι που ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί.”

Ο διάλογος με έναν ανήλικο νέο, είτε η βοήθεια με κάποιον ειδικό, θα βοηθήσει να καταλάβουμε τα κίνητρά του για την απεριόριστη χρήση του διαδικτύου ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προσέγγισή του.

Οι απαντήσεις “έτσι κάνει” και “είναι έφηβος/η,  άστον/άστην” , το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι να γκρεμιστούν οι γέφυρες επικοινωνίας που έχουμε χτίσει έως σήμερα.

Πηγή : Taylor Heffer et al. ; The Longitudinal Association Between Social-Media Use and Depressive Symptoms Among Adolescents and Young Adults: An Empirical Reply ; Clinical Psychological Science, 2019 Ιανουάριος

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android