Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα της σημερινής κοινωνίας των ανεπτυγμένων χωρών είναι να βλέπουμε αρκετούς νέους κολλημένους smartphones . Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα παρατηρήθηκε μεγάλη συσχέτιση για εμφάνιση κατάθλιψης και μοναξιάς.

Είναι γεγονός πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εξάρτησης των smartphone και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Ωστόσο, είναι ασαφές αν η εξάρτηση από τα smartphones προηγείται αυτών των συμπτωμάτων ή αν ισχύει το αντίστροφο: ότι οι καταθλιπτικοί ή οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εξαρτηθούν από τα τηλέφωνά τους.

Σε μια μελέτη 346 νέων ηλικίας 18-20 ετών , διαπιστώθηκε ότι η εξάρτηση από τα smartphones προβλέπει υψηλότερες αναφορές για καταθλιπτικά συμπτώματα και μοναξιά, παρά για το αντίθετο.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η εξάρτηση από τα smartphones προβλέπει άμεσα καταθλιπτικά συμπτώματα στο μέλλον. Υπάρχει προβληματισμός που αρκετοί άνθρωποι είναι εξ ολοκλήρου πολύ εξαρτημένοι από τη συσκευή, από την άποψη του αισθήματος ανησυχίας αν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Τα smartphones μπορεί να είναι χρήσιμα. Μας βοηθούν να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους και έχουμε στην ουσία έναν υπολογιστή στα χέρια μας. Το πρόβλημα εμφανίζεται στην υπερβολική χρήση τους όμως.

Αν η κατάθλιψη και η μοναξιά οδηγούν στην εξάρτηση των smartphone, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την εξάρτηση προσαρμόζοντας την ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά σύμφωνα με την έρευνα η εξάρτηση των smartphone (προηγείται της κατάθλιψης και της μοναξιάς).

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις που αποσκοπούσαν στη μέτρηση της μοναξιάς, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της καθημερινής χρήσης των smartphone. Οι ερωτήσεις έγιναν 2 φορές, 1 κατά την έναρξη της μελέτης και η 2η μέτρηση τρεις έως τέσσερις μήνες αργότερα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα όπως προαναφέραμε γιατί είναι μια γενιά που μεγάλωσε σε μεγάλο βαθμό με τα smartphones και βρίσκονται σε μια ηλικιακή και μεταβατική φάση της ζωής όπου είναι ευάλωτοι σε κακή ψυχική υγεία, όπως η κατάθλιψη.

Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης του άγχους μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική, καθώς άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικοί άνθρωποι στραφούν στα τηλέφωνά τους σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν το άγχος ή της έντασης που τους δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται άγχος ή πιεσμένοι από την καθημερινότητα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλες υγιείς προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και όχι “να το κρύψουν κάτω από το χαλάκι”.

Η εξωστρέφεια σε έναν στενό φίλο και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μπορεί να μην έχει το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα. Όμως εάν κάποιος στραφεί στο κινητό , αργά ή γρήγορα ο κοινωνικός αποκλεισμός μόνο να επιδεινώσει μπορεί την ψυχική υγεία .

Όπως και αν έχει το θέμα, η απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα δεν είναι “τι έρχεται πρώτα; Η κατάθλιψη ή ο εθισμός στα κινητά;” είναι πολύ πιο απλή. Όσο βλέπουμε έναν συνάνθρωπο να αποφεύγει της κοινωνικές συναναστροφές και να αφιερώνει αρκετό χρόνο σε ένα κινητό, σίγουρα πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας και να επιδιώξουμε να προσεγγίζουμε τον συνάνθρωπό μας αυτόν.

Keep Smiling 😀

Πηγή : Matthew A. Lapierre et al.; Short-Term Longitudinal Relationships Between Smartphone Use/Dependency and Psychological Well-Being Among Late Adolescents”.; Journal of Adolescent Health ; November 2019 Volume 65, Issue 5, Pages 607–612