Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

Νέα έρευνα έδειξε ότι το μητρικό άγχος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Οι μητέρες ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που εστίαζε στις εμπειρίες τους από αγχωτικά γεγονότα, τα οποία κυμαίνονταν από το καθημερινό άγχος όπως η μετακίνηση του σπιτιού μέχρι και σε πιο σοβαρούς στρεσογόνους παράγοντες όπως ο χωρισμός ή το διαζύγιο. Η βαθμολογία της σοβαρότητας του άγχους υπολογίστηκε με βάση πόσα στρεσογόνους παράγοντες βίωσαν καθώς και πόσο σοβαρά ήταν αυτά τα γεγονότα.

. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική ιατρικής απεικόνισης που ονομάζεται απεικόνιση τανυστής διάχυσης που αναπτύχθηκε ειδικά για να εξετάσει τη δομή της λευκής ύλης.

Οι εγκυμονούσες που πιέζονταν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο πριν από τη γέννηση επηρέασε την δομή του εγκεφάλου του μωρού.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης για τις μέλλουσες μητέρες καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι παρεμβάσεις όπως η συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αρνητικών αποτελεσμάτων στο μωρό.

Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όταν μιλάνε με τις μέλλουσες μητέρες και να εστιάζουν σε πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης και το άγχος.

Είναι γεγονός πως πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επιλέγουν συχνά να προσεγγίσουν την ψυχική τους υγεία με κάποιον ειδικό, ακόμα και αν βιώνουν μια περίοδο με έντονα γεγονότα.

Η μητρική ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα αργότερα στη ζωή του.

Η κακή ψυχική υγεία μιας μητέρας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεταβολή της πρώιμης συμπεριφοράς, όπως συχνότερο κλάμα.

Η ψυχική υγεία δεν πρέπει να είναι ταμπού και οι οικείοι πρέπει να προσεγγίζουν τις εγκυμονούσες είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε κατά την πρώιμη μεταγεννητική περίοδο.

Πηγή : Alexandra Lautarescu et al. ;Maternal Prenatal Stress Is Associated With Altered Uncinate Fasciculus Microstructure in Premature Neonates” ; Biological PSychiatry, August 2019