Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  |  Psychologized@gmail.com

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με ακραίους  ή επικριτικούς γονείς δίνουν λιγότερη προσοχή στην έκφραση του προσώπου και των συναισθημάτων που νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι σύμφωνα με μια έρευνα του 2018.

Η εξέταση και η ανάγνωση της συναισθηματικής έκφρασης στα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων μας βοηθά να οικοδομήσουμε σχέσεις , είτε σε ερωτικό είτε σε φιλικό επίπεδο.

Η αποφυγή αυτών των εκφράσεων θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγήσουμε πώς η παιδική ανατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή/και άγχος στην μετέπειτα ζωή του παιδιού αυτού. Σε μια κοινωνία που το βασικότερο είναι η επικοινωνία, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως δομούμε έναν μελλοντικό ενήλικα με κάποιες ικανότητες.

 Θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο τα παιδιά εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα κριτικής και διατρέχουν κίνδυνο για πράγματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια έρευνα στην οποία οι γονείς μιλούσαν στα παιδιά τους ηλικίας 7 έως 11 ετών για πέντε λεπτά.

Οι ερευνητές στόχευαν να δουν πόση κριτική υπήρχε σε αυτή την αλληλεπίδραση.

Στη συνέχεια, τα παιδιά που υπόκεινται σε περισσότερη κριτική απέφυγαν να κοιτάξουν εικόνες από πρόσωπα που έδειχναν οποιοδήποτε είδος συναισθηματικής έκφρασης.

Με βάση παλαιότερων ερευνών, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να αποφεύγουν πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν δυσφορία, ανησυχία ή θλίψη επειδή τέτοια αισθήματα είναι αποτρεπτικά.

Με δεδομένη αυτή την έρευνα και τα συμπεράσματά μας ότι τα παιδιά με έναν ακραίο/επικριτικό  γονέα δίνουν λιγότερη προσοχή σε όλες τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου απ ‘ό, τι τα παιδιά που δεν βιώνουν κάτι τέτοιο.

Μιας και τα τελευταία χρόνια αναφερόμαστε αρκετές φορές για το bullying στα σχολεία ή στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανηλίκων, νομίζω ότι θα έπρεπε να εστιάσουμε περισσότερο στους κηδεμόνες των παιδιών.

Είναι τραγελαφικό να κατακρίνουμε μια νέα γενιά που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά της και δεν μπορεί να εκφραστεί… όταν αυτή η γενιά έχει μέντορες ή παιδαγωγούς εμάς.

Πηγή : James et al. ; Parental Expressed Emotion-Criticism and Neural Markers of Sustained Attention to Emotional Faces in Children ; Journal of Clinical Child & adolescent Psychology ; 02 May 2018