Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

Οι ερευνητές που χρησιμοποιούν τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) έχουν βρει διαφορές στον εγκέφαλο των ανδρών σχέση με τω γυναικών που είναι εθισμένοι στο online gaming.

Η χρήση του Διαδικτύου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής πολλών νέων ενηλίκων και η απώλεια ελέγχου της χρήσης του Διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες αρνητικές επιπτώσεις.

Η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο έχει γίνει παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία μεταξύ των εφήβων και των νέων ενηλίκων.

Η διαταραχή παιχνιδιών Διαδικτύου (IGD) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται  καταναγκαστική παίζοντας online παιχνίδια, αποκλείοντας άλλες δραστηριότητες. Τα άτομα με IGD συχνά υποφέρουν από σημαντική βλάβη ή αγωνία και ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εργασία, στο σχολείο ή στις σχέσεις λόγω του χρόνου που περνούν παίζοντας. Παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα εθισμού όταν δεν παίζουν.

Ενώ υπάρχουν μερικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η IGD είναι πιο διαδεδομένη στους άντρες, υπάρχει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τις διαφορές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου των ανδρών και των γυναικών που πάσχουν από τη διαταραχή.

Οι ερευνητές μελέτησαν 32 άνδρες και 23 γυναίκες με IGD. Εκτέλεσαν fMRI σε κατάσταση ηρεμίας, στους συμμετέχοντες στη μελέτη. Το fMRI  όταν χρησιμοποιείται σε κατάσταση ανάπαυσης μας επιτρέπει να δούμε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν δεν επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη εργασία.

Η μελέτη εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας όπως παρατηρήθηκε σε fMRI και βαθμολογήθηκε στην κλίμακα Impulsiveness-11 του Barratt, μια δοκιμασία που χρησιμοποιείται συνήθως για να εκτιμηθεί η συμπεριφορική παρεμπόδιση.

Τα αποτελέσματα φωτίζουν τις βασικές διαφορές μεταξύ των ανδρών και των γυναικών με IGD. Οι άνδρες με IGD είχαν χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στην ανώτερη μετωπική γύρη, μια περιοχή του προμετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τον έλεγχο των παρορμήσεων. Οι γυναίκες με IGD δεν εμφάνισαν καμία από αυτές τις εγκεφαλικές αλλοιώσεις.

Αυτές και άλλες διαφορές που φαίνονται στη μελέτη υποδηλώνουν ότι η IGD μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα ειδικά για το φύλο πρότυπα της εγκεφαλικής λειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες.

Τα διαφορετικά ποσοστά ωρίμανσης στους εγκεφάλους των ανδρών και των γυναικών θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στις αλλαγές που σχετίζονται με το φύλο στην IGD,. Για παράδειγμα, ο προμετωπικός φλοιός, ο οποίος έχει κεντρικό ρόλο στην εκτελεστική λειτουργία και αναστολή, ωριμάζει αργότερα στους άνδρες.

 

(Α: Οι εικόνες απεικονίζουν τις περιοχές του εγκεφάλου με το φύλο (αρσενικό, θηλυκό) και τη διάγνωση (διαταραχή τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, έλεγχος υγείας) στις αλληλεπιδράσεις στο ALFF. Β: Όταν εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα αλληλεπίδρασης, διεξήχθησαν μετα-hoc ζευγαρωτές συγκρίσεις μέσα στις μάσκες αλληλεπίδρασης. Οι άνδρες συμμετέχοντες με διαταραχή παιχνιδιών στο Διαδίκτυο εμφάνισαν χαμηλότερες τιμές ALFF στο τροχιακό τμήμα της αριστεράς ανώτερης μετωπικής έλικας σε σύγκριση με τους αρσενικούς υγιείς ελέγχους.)

Ένας δυσλειτουργικός προμετωπικός φλοιός ειδικά σε άνδρες με IGD μπορεί να σχετίζεται με υψηλή παρορμητικότητα. Πρόκειται για ένα εύρημα εν μέρει συμβατό με εκείνο των προηγούμενων μελετών σχετικά με την εξάρτηση από ουσίες. Η έρευνα παραθέτει βιβλιογραφία που συνδέει τα προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με την IGD με αυτά που απαντώνται σε άτομα με προβλήματα κατάχρησης ουσιών.

 

Τα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου έχουν αυξηθεί τρομερά τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης η έρευνα  περιλαμβάνει κοινωνικά παιχνίδια, παιχνίδια  για τα κινητά και παιχνίδια για πολλούς παίκτες .Πρόσφατες έρευνες έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 55 εκατομμύρια παίκτες σε απευθείας σύνδεση σε κονσόλες στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με την εταιρεία μέτρησης δεδομένων Nielsen, 162 εκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν οι μισοί του πληθυσμού των ΗΠΑ, ζουν σε μια οικογένεια με κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών.

Πηγή : Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο 104 Επιστημονικό Συνέδριο και την Ετήσια Συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA). RSNA”Online Gaming Addiction in Men Affects Brain’s Impulse Control.” 

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android