Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

Με όλο και περισσότερες χώρες που νομιμοποιούν ψυχαγωγική ή ιατρική μαριχουάνα, περισσότερες γυναίκες την χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εν μέρει λόγω της αναφερθείσας ικανότητάς της ως φαρμακευτικό παρασκεύασμα. Μια νέα  έρευνα  όμως αναδεικνύει πώς η έκθεση στην κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου !!!

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που χρησιμοποίησαν μαριχουάνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς καθώς και προβλήματα εκμάθησης και μνήμης.

Η νέα έρευνα προσφέρει περαιτέρω επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων και εντοπίζει πώς το φάρμακο μεταβάλλει τις περίπλοκες συνδέσεις στα νεύρα στον ιππόκαμπο, το κέντρο του εγκεφάλου για μάθηση και μνήμη. Η κατανόηση του πώς ακριβώς επηρεάζεται η μαριχουάνα από αυτές τις συνδέσεις με τον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβάσεις για τη μείωση των βλαβών, λένε οι ερευνητές.

Σύμφωνα με μια προηγούμενη ανάλυση, η χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξήθηκε κατά 62% μεταξύ 2002 και 2014, παράλληλα με την αυξανόμενη δημοτικότητα της μαριχουάνας στον ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ συνολικά.

Με βάση την έρευνά και τα προηγούμενα υπάρχοντα ευρήματα , μπορεί να λεχθεί ότι η χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα ήταν μια σοφή επιλογή

Εντούτοις, είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η παρατηρούμενη επίδραση στους απογόνους μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία τους και σύμφωνα με το τρίμηνο κατά το οποίο εκτέθηκαν στο φάρμακο καθώς και τη δόση και την οδό χορήγησης του φαρμάκου.

Είναι λογικό , λοιπόν, οι μελλοντικοί γονείς να σέβονται τους απογόνους τους  προτού καν γεννηθούν ειδάλλως να μην μπαίνουν την διαδικασία της εγκυμοσύνης .

Δεν μας φταίει σε τίποτα μια μικρή ψυχούλα να ταλαιπωρηθεί επειδή εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας.

Πηγή : Priyanka Das Pinky et al. ; Experimental Biology 2019 Conference, Orlando , April 2019

Σας αρέσει να διαβάζετε άρθρα ψυχολογίας; Κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή μας για Android κινητά και tablet