Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

Ξοδεύετε πολύ χρόνο να καθίσετε; Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όταν ένας άνθρωπος αφιερώνει αρκετό χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες μπορεί να συρρικνώσει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση των αναμνήσεων.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής , αναφέρεται ότι η σωματική άσκηση θα μπορούσε να είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας και της νόσου του Alzheimer.

Άλλες  έρευνες έχουν δείξει ότι  όσοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο να κάθονται ενώ καπνίζουν παράλληλα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ως εκ τούτου του πρόωρου θανάτου. Είναι επίσης γνωστό ότι η ατροφία του μεσαίου κροταφικού λοβού του εγκεφάλου (MTL) συμβαίνει με τη γήρανση, με αποτέλεσμα την εξασθενημένη  μνήμη.

 

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 35 άτομα ηλικίας 45 έως 75 .Είχαν αποκλειστεί άτομα με ιστορικό άνοιας, μείζονες ψυχιατρικές ή νευρολογικές διαταραχές, κατάχρηση οινοπνεύματος ή ουσιών, τραύμα της κεφαλής ή συστηματική νόσο που επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία ή μη ελεγχόμενη υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο.

Απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τον μέσο αριθμό ωρών ανά ημέρα που πέρασαν καθιστώντας την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό έγινε χρησιμοποιώντας το αυτοαναφερόμενο ερωτηματολόγιο διεθνούς σωματικής δραστηριότητας τροποποιημένο για ηλικιωμένους ενήλικες (IPAQ-E).

Σε κάθε έναν ερωτηθέντα έγινε σάρωση με μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης, η οποία παρείχε μια λεπτομερή ματιά στο μέσο κροταφικό λοβό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο σχηματισμό νέων μνημών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της αραίωσης του MTL και ότι η σωματική άσκηση, ακόμη και σε υψηλά επίπεδα, είναι ανεπαρκής για να αντισταθμίσει τις βλαβερές συνέπειες της συνεδρίασης για παρατεταμένες περιόδους.

Η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει ότι όταν ένα άτομο επιλέγει να έχει καθιστική ζωή προκαλεί λεπτότερες δομές του εγκεφάλου, αλλά ότι οι περισσότερες ώρες που κάθονται, συνδέονται εν μέρει. Επιπλέον, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις ώρες που πέρασαν καθισμένοι, αλλά δεν ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν διαλείμματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ερευνητές ελπίζουν στη συνέχεια να ακολουθήσουν μια ομάδα ανθρώπων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καθορίσουν αν η συνεδρίαση προκαλεί την αραίωση και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το φύλο, η φυλή και το βάρος στην υγεία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συνεδρίαση.

Η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένας πιθανός στόχος για παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο του Alzheimer, ανέφεραν ερευνητές.

 

Πηγή : Siddarth et al.(2018) Sedentary behavior associated with reduced medial temporal lobe thickness in middle-aged and older adults ,PLoS ONE 13(4): e0195549. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0195549

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android