Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

Η κατάθλιψη δεν εξαπλώνεται ανάμεσα σε φίλους, διαπιστώνει μια νέα έρευνα.

Πράγματι, οι φίλοι μπορεί να παρέχουν ένα προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι έχουμε βρει ότι ένα υγιές κλίμα μεταξύ φίλων συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη και την αυξημένη πιθανότητα ανάκαμψης από την κατάθλιψη.

Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 2.000 εφήβους στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς άλλαξε η  διάθεσή τους σε σύγκριση με άλλους μαθητές που βρίσκονταν στο κοινωνικό τους δίκτυο (facebook,twitter, κλπ).

Βρήκαν ότι όταν οι φίλοι τους , ή  όταν κάποιος ήταν σε ένα υγιές διάθεση, παρεχόταν ένα προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της κατάθλιψης.

Στην πραγματικότητα, μειώθηκε  κατά το ήμισυ η πιθανότητα κάποιας εμφάνισης κατάθλιψης.

Ή αν είχε συμπτώματα κατάθλιψης, το να  είναι σε μια ευτυχισμένη κοινωνική ομάδα διπλασίασε τις πιθανότητες ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο της κατάθλιψης, τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η προώθηση της κάθε φιλίας μεταξύ των εφήβων μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη ,και οι υγιείς φιλίες είναι τόσο προστατευτικές όσο και θεραπευτικές.

 Συνοψίζοντας , δεν πρέπει να εστιάσουμε ότι η έρευνα αυτή έγινε με βάση τα κοινωνικά δίκτυα και το Ίντερνετ. Είναι ο πιο βασικός, οικονομικός και άμεσος τρόπος επικοινωνίας των νέων τις μέρες μας. Είναι ο τρόπος να είναι σε επαφή με κοινωνικές ομάδες και φίλους.


 Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα κοινωνικό δίκτυο ( όχι μόνο μέσω Ιντερνετ )είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της κατάθλιψης.


 Ως κοινωνία , κατανοώντας ότι οι οικονομικές δυσκολίες έχουν χτυπήσει την κάθε πόρτα γύρω μας, μπορούμε να βοηθήσουμε να αναπτύξουν φιλίες οι νέοι.


 Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό? Για παράδειγμα, την παροχή λέσχες νεολαίας, αθλητικών εκδηλώσεων, πολιτιστικά δρώμενα , που κάθε έφηβος είναι πιο πιθανό να έχει αρκετούς φίλους με υγιή διάθεση , που μπορεί να τους βοηθήσουν να έχουν μια προστατευτική θετική επίδραση.

 Και ναι, το ίδιο πράγμα ισχύει και για τις μεγαλύτερες ηλικίες !!!

Πηγή :  E.M. Hill et al.; Spreading of healthy mood in adolescent social networks; Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 2015

Σας αρέσει να διαβάζετε άρθρα ψυχολογίας; Κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή μας για Android κινητά και tablet