Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

H κατανάλωση καφέ συνδέεται τόσο με την ψυχική όσο και με την σωματική υγεία.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και χαμηλότερα επίπεδα της νόσου του Πάρκινσον και της άνοιας, σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα του 2018.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η ανασκόπηση περισσότερων από 200 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 έως 4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με πολλά άλλα οφέλη.

Αυτά περιλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα σε καρδιακές παθήσεις, μειωμένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και ηπατοπάθειας.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι η  κατανάλωση καφέ συνδέθηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο νόσου του Parkinson, ακόμη και μετά από  κάπνισμα .

Ο καφές συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο διάφορων καρκίνων:

-καρκίνο του προστάτη,
-καρκίνο του ενδομητρίου,
-καρκίνο του δέρματος,
-και καρκίνο του ήπατος,

Ο κίνδυνος για  διαβήτη τύπου 2, χολόλιθοι και ουρική αρθρίτιδα ήταν χαμηλότερος και σε αυτούς που κατανάλωναν καφέ.

Το προφανές αποτέλεσμα του καφέ ήταν ιδιαίτερα έντονο για τις ηπατικές καταστάσεις, όπως η κίρρωση.

 Δηλαδή σύμφωνα με την έρευνα αυτή πρέπει οι γιατροί να συστήσουν να πίνουν καφέ για να αποτρέψουν την ασθένεια; Ή μήπως πρέπει οι άνθρωποι να αρχίσουν να πίνουν καφέ για λόγους υγείας;

Η απάντηση στις δύο ερωτήσεις είναι “όχι“.

Αλλά εάν πίνετε ήδη καφέ, πόσο πρέπει να πίνετε;

 

Στην έρευνα αναφέρεται ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος ασθένειας σχετίζεται με την κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα.

Η υψηλότερη πρόσληψη μπορεί να μειώσει ή να αντιστρέψει το δυνητικό όφελος και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, σχετικά με τις επιδράσεις υψηλότερων επιπέδων πρόσληψης.

Τα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια του καφέ θα πρέπει επομένως να περιορίζονται σε μέτρια πρόσληψη, που γενικά θεωρείται ως ≤ 400 mg καφεΐνης την ημέρα (περίπου τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ).

 Συνοψίζοντας, η έρευνα δημοσιεύθηκε στο  Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό και συγκεντρώνει δεδομένα από πολλές μελέτες που περιλαμβάνουν πολλούς συμμετέχοντες. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκαν οι μελέτες, δεν μπορεί να μας πει ότι η κατανάλωση καφέ προκαλεί αυτά τα οφέλη για την υγεία με ακρίβεια. Μας λέει απλά ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος που πρέπει να εξηγηθεί.

Μακάρι να βγει και μια τέτοια έρευνα για τα γλυκά ….

 

Πηγή έρευνας : Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes BMJ 2017; 359 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j5024 (Published 22 November 2017)

 

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android