Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει μπει σε κάθε σπίτι με αποτέλεσμα αρκετοί νέοι να το χρησιμοποιούν αλόγιστα. Πως συσχετίζεται όμως με την ακαδημαϊκή επίδοση; Μια πρόσφατη έρευνα μας απαντά σε αυτό το ερώτημα.

Η έρευνα αυτή που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Swansea και στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου έδειξε ότι οι φοιτητές που χρησιμοποιούν υπερβολικά την ψηφιακή τεχνολογία είναι λιγότερο προσεκτικοί για να συμμετάσχουν στις σπουδές τους και είναι περισσότερο ανήσυχοι για τις εξετάσεις.

Η επίδραση αυτή επιδεινώθηκε από τα αυξημένα συναισθήματα της μοναξιάς που παρήγαγε η ψηφιακή τεχνολογία.

Στη μελέτη συμμετείχαν διακόσια ογδόντα πέντε φοιτητές που συμμετείχαν σε σειρά μαθημάτων σχετικά με την υγεία. Αξιολογήθηκαν για τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, τις δεξιότητες μελέτης , το κίνητρο, το άγχος και τη μοναξιά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αρνητική σχέση μεταξύ του εθισμού στο διαδίκτυο και του κινήτρου για μελέτη. Οι μαθητές που ανέφεραν περισσότερη εξάρτηση στο Διαδίκτυο επίσης δυσκολεύονταν να οργανώσουν παραγωγικά τη μάθησή τους και ήταν περισσότερο ανήσυχοι για τις επερχόμενες εξετάσεις τους. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο συσχετίζεται με τη μοναξιά και ότι αυτή η μοναξιά έκανε την συγκέντρωση στο διάβασμα δυσκολότερο.

Περίπου το 25% των μαθητών ανέφεραν ότι πέρασαν πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, ενώ οι υπόλοιποι έδειξαν ότι πέρασαν από μία έως τρεις ώρες την ημέρα. Οι κύριες χρήσεις του διαδικτύου για το δείγμα αυτό ήταν η κοινωνική δικτύωση (40%) και η αναζήτηση πληροφοριών (30%).

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα μοναξιάς.

Η μελέτη δείχνει ότι η μοναξιά παίζει μεγάλο ρόλο σε θετικά συναισθήματα για την ακαδημαϊκή ζωή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι φτωχότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον εθισμό στο Διαδίκτυο καθιστούν τη μοναξιά πιο έντονη.

Όπως αντιλαμβανόμαστε κάποιος που συνηθίζει να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους μέσα από το διαδίκτυο, παρατηρούμε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κίνητρο για να συμμετάσχει σε ένα άκρως κοινωνικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπως ένα πανεπιστήμιο.

Παράλληλα με το πανεπιστήμιο είναι γεγονός πως δυσκολία υπάρχει επίσης και σε οποιαδήποτε άλλη αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολο στο να δημιουργήσουν ανθρώπινες σχέσεις.

Πηγή έρευνας : Roberto Truzoli et al.; Problematic internet use and study motivation in higher education ; Journal of Computer Assisted Learning ; 19 Δεκεμβρίου 2019

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Untitled-design-15.png
Σας αρέσει να διαβάζετε άρθρα ψυχολογίας; Κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή μας για Android κινητά και tablet