Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει όλο και περισσότεροι άνθρωποι να επιθυμούν να κάνουν γυμναστική ώστε να χάσουν κιλά. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι , ενώ γίνεται καύση περισσότερων θερμίδων, συχνά αποτυγχάνουν να μειώσουν τα κιλά. Γιατί όμως;

Ένας λόγος είναι ότι  άνθρωποι που αρχίζουν να γυμνάζονται, αρχίζουν και να τρώνε περισσότερο!

Έχει λογική βέβαια αυτό: καίτε περισσότερες θερμίδες, έτσι τρώτε περισσότερο, έτσι ώστε να καταλήγουμε εκεί από ξεκινήσαμε… σωστά;

Αυτό οδηγεί στην ερώτηση:Γιατί να μπω στη διαδικασία να χάσω κιλά;“.

Η απάντηση είναι:Επειδή είναι διασκεδαστικό!!“.

Και σε αυτή τη μικρή λέξη «διασκέδαση» μπορεί να είναι μια διέξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο του γυμνάζομαι περισσότερο = τρώω περισσότερο.

Αυτή είναι η σκέψη που ενέπνευσε την Carolina Werle και τους συναδέλφους της να οργανώσουν ένα πείραμα για να δοκιμάσουν τις επιπτώσεις στο σνακ σε άτομα που απλά «γυμνάζονται» σε σχέση με αυτά που  «διασκεδάζουν»

Για να ερευνήσουν, ζήτησαν από τις 56 γυναίκες με υπερβολικό βάρος να κάνουν μια μισή ώρα διάδρομο  και έπειτα τους σερβιρίστηκε ένα γεύμα και ερωτήθηκαν εάν ήθλενα.

Αλλά υπήρχε ένα μικρό τέχνασμα για το πώς αυτός ο περίπατος ήταν πλαισιωμένος:

-Στις μισές γυναίκες είπαν ότι έπρεπε να εστιάσουν στην γυμναστική και ότι θα πρέπει να παρακολουθούν την άσκηση τους.
-Στις άλλες μισές είπαν ότι έπρεπε να ακούν μουσική στο περίπατο τους και να το απολαύσουν.

Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που «διασκέδαζαν» ήταν πιο ευτυχισμένες και λιγότερο κουρασμένες μετά ττην άσκησή του, αλλά έφαγαν μικρότερη ποσότητα φαγητού.

 Συνολικά, παρά το κάψιμο της ίδιας ποσότητας θερμίδων ενώ περπατούσαν, οι γυναίκες που το απολάμβαναν έτρωγαν λιγότερο !

Ο λόγος αυτής της διαφοράς φαίνεται να είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ασκούμενος εκλαμβάνει την άσκηση.

Η συμμετοχή σε μια σωματική δραστηριότητα φαίνεται να ενεργοποιεί την αναζήτηση ανταμοιβής όταν τα άτομα την αντιλαμβάνονται ως άσκηση . Κάτι που δεν συμβαίνει όταν μια άσκηση είναι διασκεδαστική, μιας και παίρνουν την “ανταμοιβή” τους κατά την διάρκειά της.

Έτσι, η καλύτερη συμβουλή είναι: να σταματήσετε να γυμνάζεστε απλά και δώστε έμφαση στην διασκέδαση της διαδικασίας.

Αν τυχαίνει να κάνετε κάποια άσκηση ενώ απολαμβάνετε τον εαυτό σας, τόσο το καλύτερο!

Keep Smiling 😀

 

Πηγή έρευνας : Carolina O. C. Werle et al. ; Is it fun or exercise? The framing of physical activity biases subsequent snacking ; Marketing Letters December 2015, Volume 26, Issue 4, pp 691–702