Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι γνωρίζουν περισσότερα από ότι πραγματικά  γνωρίζουν , διαπιστώνει μια νέα έρευνα.


 Το αξιοπερίεργο είναι ότι  δεν φαίνεται να προβληματίζει αυτούς που ψάχνουν όταν δεν βρίσκουν την ακριβή πληροφορία για την οποία έψαχναν.

 

 Είναι γεγονός πως το Διαδίκτυο είναι ένα διαδραστικό περιβάλλον, όπου μπορούμε να εισάγουμε οποιαδήποτε ερώτηση και  να έχουμε πρόσβαση στη γνώση του κόσμου με ένα κλικ.

 Γίνεται πιο εύκολο να συγχέουμε τις γνώσεις μας με αυτή την εξωτερική πηγή αμφιβόλου ποιότητας. Όταν οι άνθρωποι είναι πραγματικά μόνοι τους, μπορεί να είναι ανακριβείς για το πόσα ξέρουν και πόσο εξαρτημένοι είναι στο Διαδίκτυο. 

Στο πείραμα αυτό, οι ερευνητές έθεσαν την εξής ερώτηση στους ερωτηθέντες:


Γιατί είναι αρχαία ιστορία του Κουσίτ ( Kushite) πιο ήσυχη από ό, τι την ελληνική ιστορία;”


 Ακόμα και όταν  κάποιος δεν μπορούσε να βρει πλήρεις απαντήσεις σε αυτή την πολύ δύσκολη ερώτηση, η απλή αναζήτηση έκανε τους ανθρώπους να είναι πιο σίγουροι ότι προσωπική τους γνώση ήταν μεγαλύτερη.Το ίδιο ίσχυε και όταν οι ερευνητές μπλοκάραν τις αναζητήσεις τους, ώστε έτσι δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα .

 Αυτό κάνει σαφές ότι εάν δεν γνωρίζουμε την απάντηση σε μια ερώτηση, είναι πολύ προφανές σε ότι δεν την ξέρετε και χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να βρούμε την απάντηση.


Με το Διαδίκτυο, οι οι λεπτές γραμμές της γνώσης γίνονται θολές μεταξύ του τι ξέρεις και τι νομίζεις ότι ξέρεις. 

  Ο λόγος μπορεί να είναι ότι απλά επειδή κάποιος χρησιμοποιεί μηχανές αναζήτησης , είναι αρκετό για να τον κάνει να αισθάνεται ότι γνωρίζει περισσότερα.


 Συνοψίζοντας θα πρέπει να αναφέρουμε , ότι στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις έχουν μεγάλες συνέπειες, θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να διακρίνουν τη δική τους γνώση και να μην υποθέτουν ότι γνωρίζουν κάτι, όταν στην πραγματικότητα δεν το κάνουν.


 Το Διαδίκτυο είναι δίνει τεράστιο όφελος με αμέτρητους τρόπους, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα, που δεν είναι άμεσα εμφανείς και αυτό μπορεί να είναι ένα από τα μειονεκτήματα .


 Η ακριβής προσωπική γνώση είναι δύσκολο να επιτευχθεί και το Διαδίκτυο μπορεί να κάνει αυτό το έργο ακόμα πιο δύσκολο.

 Όπως λέει και η πολύ γνωστή ρήση “Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας”


ΠηγήFisher et al. ;Searching for explanations: How the Internet inflates estimates of internal knowledge. ; Journal of Experimental Psychology: General, Vol 144(3), Jun 2015, 674-687

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android