Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

 

Στις 2 Μαΐου κλείσαμε την 500στή επέτειο του θανάτου του  Leonardo da Vinci , ενός ανθρώπου που πολλοί θεωρούν ως το πιο δημιουργικό άτομο ποτέ. Είναι ένας από τους πιο θρυλικούς καλλιτέχνες, εφευρέτες και φιλόδοξους στοχαστές . Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πιθανή δυσλεξία του da Vinci μπορεί να συνέβαλε στη δημιουργικότητα και τις καλλιτεχνικές δεξιότητες του αναγεννησιακού αυτού άνδρα!

Η δυσλεξία είναι μια παρεξηγημένη μαθησιακή διαφορά που επηρεάζει περίπου το 20% του πληθυσμού. Τα άτομα με δυσλεξία έχουν δυσκολία στην ανάγνωση παρά το γεγονός ότι έχουν τη νοημοσύνη, τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που είναι απαραίτητες για να μάθουν κάτι.  Τα άτομα με δυσλεξία δυσκολεύονται να μάθουν φωνητικά, τα οποία επηρεάζουν την ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία.

 Ωστόσο, η πιθανότητα ότι ο ντα Βίντσι ίσως ήταν δυσλεκτικός δείχνει ότι η κοινωνία του σήμερα ενώ  θεωρεί ότι η δυσλεξία είναι κάτι κακό, μπορεί να ήταν στην πραγματικότητα δώρο για τον da Vinci.

Ωστόσο, ένα πράγμα που οι ερευνητές γνωρίζουν είναι ότι ο Λεονάρτο δεν τα πήγε και πολύ καλά στο σχολείο.  βιογράφος του Giorgio Vasari αναφέρεται στο μέτριο ακαδημαϊκό ρεκόρ του da Vinci.

Ένας άλλος υπαινιγμός ότι μπορεί να ήταν δυσλεκτικός είναι ότι ο da Vinci ήταν μια τρομερά απρόσεκτος στα γραπτά του . Αν κοιτάξουμε τα σημειωματάρια του, η ορθογραφία – το σύνολο κανόνων για τη συγγραφή μιας γλώσσας – είναι ένα χάος. Πράγματι, τα ορθογραφικά λάθη είναι κάτι που εμφανίζονται συχνά στα σημειωματάρια του.

Για παράδειγμα ο  Leonardo είχε  εννέα διαφορετικούς τρόπους να γράψει την ίδια λέξη!!! Ο Ντα Βίντσι είχε επίσης τη συνήθεια να δημιουργεί νέες λέξεις που ακούγονταν ως ίδιες με την πραγματική λέξη. Για παράδειγμα, θα είχε γράψει τη λέξη “βροχή” ως “βουοχή”. Σχεδόν το ήμισυ των λανθασμένων λέξεων του da Vinci είναι στην πραγματικότητα φωνικά σωστές.

Μια πρόσφατη ανάλυση έξι πορτραίτων του προσώπου του Λεονάρντο σε έργα ζωγραφικής, σχεδίων και γλυπτών πρότεινε ότι ο Ντα Βίντσι θα μπορούσε επίσης να είχε ταλαντούχα μάτια. Εάν τα μάτια δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα, μια κατάσταση γνωστή ως στραβισμός, η 3D όραση είναι αδύνατη. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση αναγκάζει τον εγκέφαλο να χρησιμοποιήσει το ένα μάτι πάνω από το άλλο και ως αποτέλεσμα, παράγει 2D όραση.

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα παιδιά που έχουν προβλήματα με την ανάγνωση, αναφέρουν ότι αισθάνονται θυμωμένα, δυσαρεστημένα και μη δημοφιλής.  Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με δυσλεξία είναι έξυπνοι, δημιουργικοί και επινοητικοί στοχαστές που αντλούν από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου τους ώστε να διαβάζουν, σε σχέση με τους υπόλοιπους αναγνώστες.

Ας μην στιγματίζουμε λοιπόν αυτά τα παιδιά και τα τιμωρούμε που έχουν έναν διαφορετικό εγκέφαλο… μιας και για τον da Vinci η προϋπόθεση  αυτή μπορεί να ήταν πραγματικά ένα δώρο ώστε να δει τον κόσμο με άλλη οπτική.

Πηγή : Salvatore Mangione et al.; Was Leonardo da Vinci Dyslexic? ; The American Journal of Medicine, 2019

Σας αρέσει να διαβάζετε άρθρα ψυχολογίας; Κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή μας για Android κινητά και tablet