Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

Οι κατοικίδιες γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν τα ονόματά τους εάν αυτά χρησιμοποιούνται τακτικά από τους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με νέα αποτελέσματα από μια ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για το πρώτο πρότζεκτ που μελετά την ικανότητα των γατών να κατανοούν τις ανθρώπινες φωνές.

Άλλα ερευνητικά πρότζεκτ έχουν ανακαλύψει ότι τα άλογα,οι πίθηκοι, τα δελφίνια, οι παπαγάλοι και τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν μερικές λέξεις που ομιλούνται από τον άνθρωπο.

Τα θηλαστικά, όπως τα δελφίνια και οι πίθηκοι, είναι  κοινωνικά ζώα και ως εκ τούτου έχουν περισσότερες τάσεις να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους και να ανταποκρίνονται στα λεκτικά/μη λεκτικά ερεθίσματα που λαμβάνουν από ανθρώπους.

Σε σύγκριση με αυτά τα άλλα είδη, οι γάτες δεν είναι τόσο κοινωνικές. Οι γάτες αλληλεπιδρούν μαζί μας όταν θέλουν !!!

Με έρευνες πάνω στις κοινωνικές συμπεριφορές,  όπως  για παράδειγμα αν αναγνωρίζουν οι γάτες το όνομά τους, μπορεί να δώσουν ενδείξεις για το πώς οι άνθρωποι έγιναν κοινωνικοί. Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι γάτες εξελίχθηκαν μέσω της διαδικασίας αυτο-εξημέρωσης, όπου ο πληθυσμός επιβραβεύει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία στη συνέχεια γίνονται όλο και πιο κοινά στις μελλοντικές γενιές.

Μπορεί να υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό στην εξελικτική διαδικασία της κοινωνικότητας μεταξύ ανθρώπων και γάτων. Δεδομένου ότι οι γάτες εξελίσσονται ακόμη για να γίνουν πιο εξημερωμένες, υπάρχει η πιθανότητα να δούμε τη διαδικασία της εξέλιξης της κοινωνικότητας διερευνώντας την κοινωνική γνώση στις γάτες.

Για να δοκιμάσουν αν μια γάτα αναγνώρισε το όνομά της, οι ερευνητές εκτός από το όνομα της γάτας έλεγαν και άλλες ομόηχες λέξεις ώστε να δουν σε ποιες ανταποκρίνονται. Για παράδειγμα, μια γάτα που ονομάζεται  “Πέτρα” θα ακούσει επίσης τις ηχογραφημένες λέξεις “Πάτρα” και “πόρτα.

Οι ερευνητές έπαιξαν ηχογραφήσεις των δικών τους φωνών και  με την φωνή του ιδιοκτήτη της γάτας  να λέει πέντε λέξεις . Οι τέσσερις πρώτες λέξεις ήταν ομόηχες με το όνομα και η  πέμπτη λέξη ήταν το όνομα της γάτας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γάτες ανταποκρίθηκαν στο όνομά τους αν αγνοούσαν τις καταγραφές άλλων λέξεων, αλλά κούνησαν τα αυτιά ή τα κεφάλια τους όταν άκουσαν το όνομά τους. Οι γάτες σπάνια ανταποκρίθηκαν με πιο ενθουσιασμό, για παράδειγμα να κουνήσουν τις ουρές ή τα σώματά τους ή χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους.

Οι γάτες που έδειξαν έντονες αντιδράσεις σε άλλα παρόμοιες λέξεις ή ονόματα άλλων γατών που συγκατοικούσαν ήταν πολύ πιο πιθανό να δείξουν ισχυρές απαντήσεις στα ονόματά τους.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι μια γάτα που δεν ανταποκρίνεται στο όνομά της μπορεί ακόμα να αναγνωρίσει το όνομά της!

Η έλλειψη ανταπόκρισης τους μπορεί να προκληθεί από το χαμηλό επίπεδο κινήτρου τους να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους ή τα συναισθήματά τους κατά τη στιγμή του πειράματος

Οι γάτες που μελετήθηκαν στην έρευνα ήταν μεταξύ έξι μηνών έως 17 ετών, ένα μείγμα αρσενικών και θηλυκών και διάφορες ράτσες.

Σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα, οι γάτες μπορούν να διακρίνουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, να ακολουθήσουν το δάχτυλο ενός ατόμου για να βρουν κρυμμένα τρόφιμα και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τις εκφράσεις του προσώπου.

Τα καλά εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να διαφοροποιήσουν μεταξύ 200 έως 1.000 ανθρώπινες λέξεις

Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 600 εκατομμύρια γάτες ζουν με ανθρώπους. Η Ιαπωνία έχει 9,5 εκατομμύρια κατοικίδιες γάτες και 8,9 εκατομμύρια κατοικίδιους σκύλους

Στην χώρα μας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αν παρατηρήσουμε την νέα τάση με τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες που αφήνονται από “ζωόφιλους” που τα βαρέθηκαν …

Όταν έχουμε ένα κατοικίδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους , οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το φροντίσουμε ως μέλος της οικογένειάς μας και όχι μόνο στον ελεύθερό μας χρόνο.

Οι γάτες όπως παρατηρούμε και από την έρευνα θέλουν τον χρόνο τους ώστε να αλληλεπιδράσουν με εμάς… δώσε ποιοτικό χρόνο και πίστεψέ με… το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει !!!

Keep Smiling 😀

Αντώνιος Καλέντζης

Πηγή : Atsuko Saito et al. ; Domestic cats (Felis catus) discriminate their names from other words ; Scientific Reports 2019; 

Σας αρέσει να διαβάζετε άρθρα ψυχολογίας; Κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή μας για Android κινητά και tablet