Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η τακτική άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη στο σώμα σας, όπως παράδειγμα βοηθάει στο να αποτραπεί το υπερβολικό βάρος και οι χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης. 


 Νεότερες έρευνες αναφέρουν ότι η άσκηση είναι επίσης καλή για τον εγκέφαλό σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology συνδέει την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία με τη βελτίωση των δεξιοτήτων σκέψης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.


 Αλλά άσκηση διεγείρει επίσης την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, καθώς και την ανάπτυξη και επιβίωση των νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Έρευνες με χρήση απεικόνισης του εγκεφάλου ( MRi)  δείχνουν ότι οι βασικές περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη σκέψη και τη μνήμη, είναι μεγαλύτερες σε άτομα που ασκούνται σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν κάτι ανάλογο.


Γυμνασμένο σώμα = Νεότερος εγκέφαλος;


 Σε νεότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, συμμετείχαν 877 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 65. Για την εκτίμηση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρότυπο μέτρο γνωστό ως VO2 max, το οποία ορίζεται ως η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει, ενώ γυμνάζεται κάποιος όσο πιο σκληρά όσο μπορεί. (Το V σημαίνει όγκος, συνήθως μετριέται σε χιλιοστόλιτρα οξυγόνου ανά κιλό σωματικού βάρους ανά λεπτό. O2 είναι οξυγόνο, και max είναι το μέγιστο.) Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης μια ποικιλία από τεστ για να μετρηθούν οι δεξιότητες  της σκέψης τους, της μνήμης τους  και της εκτελεστικής λειτουργίας τους.


 Όταν ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες με βάση τις τιμές τους max VO2, βρήκαν εντυπωσιακές διαφορές στην εκτελεστική λειτουργία μεταξύ εκείνων με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα επίπεδα. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές των τελικών σκορ αντιστοιχούν σε μια διαφορά ηλικίας επτά ετών.

Είδαν παρόμοιες τάσεις τόσο για τη μνήμη , όσο και τη συνολική ικανότητα σκέψης, που αντιστοιχεί σε διαφορές ηλικίας των έξι και τεσσάρων χρόνων, αντίστοιχα.


Καλύτερη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου και η ενεργοποίησή του.


 Σε μια άλλη έρευνα , οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν εξέταση MRI, η οποία παρακολουθεί τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα όταν μια περιοχή του εγκεφάλου αντιδρά κατά τη διάρκεια διαφόρων εργασιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής αντοχής.

Η έρευνα συσχετίζεται, επίσης , με τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και την ενεργοποίηση στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου – το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την εκτελεστική λειτουργία.


 Συνοψίζοντας, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το μυαλό σας νεότερο, ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την κανονική μείωση ικανοτήτων , που σχετίζεται με την ηλικία . 

νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ