Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

 

Αρκετά συχνά ακούμε την άποψη ότι άτομα με υψηλότερη νοημοσύνη δεν βιώνουν άγχος, κάτι που με νεότερες έρευνες διαψεύδεται.

Η παρούσα έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το ακριβώς αντίθετο, μιας και σύμφωνα με τα ευρήματα τα  άτομα με υψηλή νοημοσύνη τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους.

 

Έτσι, όπως και η νοημοσύνη, η ανησυχία μπορεί να αποφέρει ένα όφελος για το είδος.

Για την έρευνα, τα άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους συγκρίθηκαν με τα άτομα με μέσο όρο.

Διεξήχθησαν σαρώσεις εγκεφάλου (MRi), μαζί με τεστ αξιολόγησης νοημοσύνης και άγχους.

Στα άτομα που διαγνώστηκαν με διαταραχή άγχους, παρατηρήθηκε συσχετισμός με μεγαλύτερη βαθμολογία στο τεστ .

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που ήταν πιο έξυπνοι ανησυχούσαν περισσότερο.

Οι εξετάσεις εγκεφάλου διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα σε υποφλοιώδη λευκή ύλη συσχετίζεται τόσο με το άγχος όσο και με την ευφυΐα.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή νοημοσύνη είναι επίσης επιρρεπείς στο να ανησυχούν – πιθανώς επειδή επιτυγχάνουν λιγότερο στη ζωή.

Η μέση νοημοσύνη δείχνει λιγότερη συσχέτιση με το άγχος.

Συνοψίζοντας, το θετικό όμως είναι ότι η νοημοσύνη επιτρέπει στα άτομα αυτά να μπορέσουν πιο εύκολα να εντοπίσουν τον στρεσογόνο παράγοντα και να το προσεγγίσουν .

Ενώ η υπερβολική ανησυχία θεωρείται γενικά ως αρνητικό χαρακτηριστικό και η υψηλή νοημοσύνη ως κάτι θετικό, η ανησυχία μπορεί να αναγκάσει το είδος μας να αποφύγει επικίνδυνες καταστάσεις.

Σαφώς και όταν τα επίπεδα άγχους/ανησυχίας είναι μη διαχειρίσιμα είναι κάτι που επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της καθημερινότητας μας, όμως… εάν σκεφθούμε τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχουμε θέσει, ίσως μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες διαφορετικά.

Μερικές φορές ξεχνούμε την ανθρώπινή μας φύση και πιέζουμε τον εαυτό μας για την επίτευξη των στόχων μας. Η εξωστρέφεια είναι μια καλή επιλογή ώστε να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον κάθε μας προβληματισμό και κυρίως να υπάρχει ξανά ενεργοποίηση των κινήτρων μας.

 Αλήθεια… θυμάστε τον μύθο του Αισώπου με τον “Τζίτζικα και τον Μέρμηγκα”; 

 Κάποιος εργάζεται για το καλό…. και των άλλων..

 

Πηγή έρευνας : Jeremy D. Coplan et al. ; The relationship between intelligence and anxiety: an association with subcortical white matter metabolism ; 01 February 2012 | https://doi.org/10.3389/fnevo.2011.00008

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android