Του Αντώνιου Καλέντζη
 

 

Το να επιλέγεις έναν πιθανό σύντροφο για μια μακροχρόνια σχέση είναι πάντα δύσκολο.
 Νομίζεις ότι οι “τυπάδες των γυμναστηρίων” είναι η νούμερο ένα επιλογή?


  Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι έχουν διεξάγει πολλές μελέτες που εξετάζουν  τι επιλέγουν οι άνδρες και οι γυναίκες . Αυτό το είδος της έρευνας που συνήθως επικεντρώνεται σε δύο βασικά είδη της σεξουαλικής επιλογής στην εργασία . Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει μια “Intrasexual” επιλογή, δηλαδή, όταν τα αρσενικά ανταγωνίζονται με τους άνδρες για να αποδείξουν την καταλληλότητά τους. Αντί για κέρατα ή αιχμηρά δόντια όμως, τα ανθρώπινα αρσενικά συχνά βασίζονται στην ανδρεία, εμφανή επίδειξη πλούτου, κ.λπ. Αυτά όλα είναι αιτίες για προσέλκυση πιθανών συντρόφων.


 Στη συνέχεια, υπάρχει η “Intersexual” επιλογή συντρόφου ,με τους άνδρες και τις γυναίκες να επιδεικνύουν βασικά χαρακτηριστικά που τους αναγκάζουν να ξεχωρίζουν από άλλους δυνητικούς υποψηφίους (αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ρούχα, σωματική ελκυστικότητα, ένα ωραίο αυτοκίνητο, κ.λπ.)
Για τις γυναίκες, η επιλογή συντρόφου συνήθως επικεντρώνεται σε πράγματα όπως είναι  η φυσική ελκυστικότητα, επιδείξεις του πλούτου, η ευφυΐα, η αθλητική ικανότητα, ή λιγότερο προφανείς ιδιότητες, όπως το χιούμορ, συμπόνια, εμπάθεια, ή καλοσύνη. Το θεμελιώδες ζήτημα στην επιλογή ενός πιθανού συντρόφου είναι αν κάποιος θα ήταν ένας καλός πατέρας, καθώς και ένας καλός σύζυγος. Μερικοί ερευνητές έχουν ονομάσει αυτές τις ιδιότητες των 3K – καλά γονίδια, καλή παροχή και καλοί πατέρες. Οι άνδρες οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν τα τρία από αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν την πρώτη θέση στον  διαγωνισμό επιλογής συντρόφου.


Καλά Γονίδια

 

Αυτά είναι  όλα τα χαρακτηριστικά των ανδρών , που δείχνουν στις γυναίκες ότι είναι μια καλή αναπαραγωγική επιλογή. Μαζί με τη σωματική ελκυστικότητα, άλλα σημάδια  για καλά γονίδια είναι η δημιουργικότητα, η αίσθηση του χιούμορ, καλή συμμετρία του προσώπου ,μυϊκή δύναμη, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, κλπ . Οι άνδρες συχνά προσπαθούν να παραγκωνίσουν ο ένας τον άλλο ,ως ένας τρόπος για να αποδείξουν ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τεστοστερόνη και είναι πιθανό να περάσει σε θετικά χαρακτηριστικά στα μελλοντικά παιδιά τους.


Καλοί Πάροχοι


Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνδρες οι οποίοι είναι οικονομικά ευκατάστατοι,  τείνουν να έχουν ένα πλεονέκτημα για τους φτωχότερους  ανταγωνιστές τους. Αυτά οι άνδρες εμφανίζουν συχνά στοιχεία  του πλούτου τους (ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια, ρούχα,  ταξίδια, κλπ). Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και άλλα είδη περιουσιακών στοιχείων που αποδεικνύουν την καταλληλότητά τους να είναι καλοί σύντροφοι. Παράδειγμα κάποιος με μια υψηλή θέση εργασίας ή  ακόμα και υψηλή θέση της εκπαίδευσης (γιατροί ακαδημαϊκοί και οδοντίατροι τείνουν να είναι στην κορυφή της ιεραρχίας ). Οι άνδρες που έχουν το είδος των χαρακτηριστικών που θα τους επιτρέψουν να είναι καλοί μαχητές μπορούν να θεωρηθούν ως πιο ελκυστικοί .


Καλοί Πατέρες


Δεδομένου ότι οι γυναίκες προτιμούν να είναι σε μια μονογαμική σχέση, οι άνδρες που αποδεικνύουν την ικανότητά τους να μείνουν στο σπίτι και να μην περιφέρονται θεωρούνται ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί. Στα περισσότερα είδη θηλαστικών, οι πατέρες ενεργούν ως προστάτες για τις γυναίκες που φροντίζουν τα παιδιά τους και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τη δική τους τροφή. Σε ανθρώπινους όρους, οι άνδρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την ανατροφή των παιδιών και αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να σχηματίζουν συναισθηματικούς δεσμούς με τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν τους συντρόφους.Αλλά πόσο σημαντικό είναι τα 3Κ για τις σύγχρονες γυναίκες?


Καθώς οι γυναίκες τείνουν να γίνονται πιο ανεξάρτητες και ικανές για τις ίδιες και τα παιδιά τους , χωρίς να χρειάζεται να στηρίζονται σε έναν σύντροφο, υπάρχει μικρότερη ανάγκη για τους άνδρες να είναι καλό Πάροχο. Την ίδια στιγμή, περισσότερες γυναίκες από ποτέ είναι στο εργατικό δυναμικό και μακριά από τα παιδιά τους στο σπίτι.


 Αυτό σημαίνει λιγότερο χρόνο που δαπανάται  για  φροντίδα και μεγαλύτερη ανάγκη για σύντροφο, για  να μοιραστούν τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών. Σημαίνει, επίσης, ότι χρειάζεται περισσότερο στήριξη από κέντρα ημερήσιας φροντίδας, babysitters, παιδικοί σταθμοί ή ακόμα τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας .


Οι καθημερινές ευθύνες, φαίνεται να  έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο επιλογής συντρόφων. Πρόσφατες έρευνες προτίμησης συντρόφου διεξήχθησαν στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη και τις Ηνωμένες Πολιτείες  και δείχνουν ότι οι γυναίκες θεωρούν πλέον την ευγένεια ως πιο σημαντική από τη φυσική ελκυστικότητα ή άλλες ικανότητες. Με άλλα λόγια,  ένα καλός πατέρας είναι πιο σημαντικός από όσους έχουν καλά γονίδια ή είναι καλοί πάροχοι.

 

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Εξελικτική Επιστήμη της Συμπεριφοράς ,παρουσιάζει τέσσερις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, που εξετάζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τις επιλογές συντρόφου μιας γυναίκας. Οι μελέτες αυτές έγιναν με  εκατοντάδες γυναίκες σε διάφορες πόλεις ,σε όλη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των αστικών και αγροτικών πληθυσμών. Υπήρξε επίσης μια πειραματική μελέτη που συνέκρινε το πώς οι γυναίκες είδαν τα 3Κ υπό διαφορετικές οικονομικές συνθήκες.

  Συνολικά, οι μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες που δείχνουν καλά χαρακτηριστικά πατέρα σε σχέση με άλλους παράγοντες, όπως η φυσική ελκυστικότητα και τον υλικό πλούτο.


 Οι περισσότερες από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν σχετικά υψηλά επίπεδα της εκπαίδευσης και προέρχονταν από πιο οικονομικά ευκατάστατες οικογένειες. Η έρευνα επαναλήφθηκε  και για τις γυναίκες από πιο οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, οι άνδρες που δείχνει καλά χαρακτηριστικά ο πατέρας ήταν ακόμη πρώτη προτίμηση , όμως  τα καλά χαρακτηριστικά Παρόχου ευνοήθηκαν επίσης. 

 Καθώς περισσότερες γυναίκες εργάζονται, η ανάγκη για την καλούς παρόχους είναι λιγότερο σημαντική, αλλά οι άνδρες που θα μπορούσαν να είναι αξιόπιστοι για να βοηθήσουν στο σπίτι, με τη φροντίδα των παιδιών θεωρήθηκαν ως ιδιαίτερα ελκυστικοί.

 

Αυτό δεν πρόκειται να πει ότι τα καλά γονίδια και τα αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι ένας καλό πάροχος κάποιοςμ είναι εντελώς ασήμαντα αυτές τις μέρες. Είναι απλά πιο πιθανό να θεωρηθεί ως “κερασάκι στην τούρτα” και όχι ουσιώδεις παράγοντες για την επιλογή συντρόφων. Επίσης, φαίνεται να υπάρχουν γυναίκες που αναζητούν έναν σύντροφο με βάση το πόσο όμοιοι είναι μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, οι ψηλές γυναίκες προτιμούν ψηλούς άνδρες, ενώ οι γυναίκες που έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης θα προτιμούν τους άνδρες οι οποίοι είναι επίσης μορφωμένοι, κ.λπ.


  Έτσι ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά που ψάχνουν οι γυναίκες να αποδεικνύουν ότι ένας άνθρωπος θα είναι ένας καλός πατέρας; 


Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στην έρευνα που φορτώνονται ο «καλός πατέρας» , περιλαμβάνονται  και πράγματα όπως «μένει στο σπίτι”, “διακριτικοί”, “αγαπά τα παιδιά“, και “φροντίδα“.


Αν και αυτή η έρευνα βασίστηκε αποκλειστικά σε γυναίκες που αναζητούν μακροπρόθεσμες σχέσεις, τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα προφανή επίδειξη πλούτου και της σωματικής ελκυστικότητας δεν είναι τα θέλγητρα που οι άνδρες συχνά πιστεύουν ότι είναι.

 Φίλτατοι, καλά τα γυμναστήρια… επενδύστε όμως σε καλούς τρόπους, πνεύμα και ρομαντισμό.

 Ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε το καθημερινό ρητό “Δύσκολες οι σχέσεις σήμερα”.

 

Πηγή : Good genes, good providers, and good fathers: Economic development involved in how women select a mate. Lu, Hui Jing , 2015

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android