Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

Τα άτομα με υψηλότερα ποσοστά iQ   είναι πιο υπομονετικά σε οικονομικά θέματα, διαπιστώνει η έρευνα που δημοσιεύθηκε από το American Economic Association .

Παρατηρήθηκε ότι είναι πρόθυμοι να περιμένουν περισσότερο για να αυξήσουν τα χρήματά τους και να αντέξουν τους σχετικούς κινδύνους.

Η έρευνα αυτή έγινε σε  1.000 άτομα στη Γερμανία και έλεγξε πόσο χρόνο θα περίμενε κανείς για μια σειρά οικονομικών απολαβών.

Για παράδειγμα,  τους δόθηκε η επιλογή να πάρουν $ 100 εκείνη την στιγμή, ή θα μπορούσαν να επιλέξουν να περιμένουν ένα χρόνο για να πάρουν περισσότερα. Επίσης όλοι οι ερωτηθέντες συμπλήρωσαν και test iQ.

 

Αυτό που παρατηρήθηκε από την παρούσα έρευνα , είναι ότι όσο μεγαλύτερο iQ είχε κάποιος , τόσο λιγότερο ανυπόμονος ήταν ώστε να επιτευχθεί ένας στόχος με καλύτερες προϋποθέσεις και να αποπληρωθούν στο μέλλον περισσότερα χρήματα.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα ανυπόμονα άτομα ζήτησαν μεγαλύτερη ανταμοιβή από αυτή που τους προσφέρθηκε , με την προϋπόθεση να μην λάβουν τα χρήματα εκείνη την στιγμή.

Σαφώς υπήρχε και ένα σύνολο που επέλεξαν την αποπληρωμή εκείνη την στιγμή, όμως στην έρευνα αυτή παρατηρούμε ότι η νοημοσύνη , η υπομονή και οι οικονομικές απολαβές συνδέονται μεταξύ τους.

 

Αλήθεια στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα θα περιμένατε ένα χρόνο για να λάβετε $ 110, $ 120 ή $ 150;

Ή μήπως θα θέλατε τα $ 100 τώρα;

Νομίζω ότι τα αποτελέσματα εδώ θα ήταν αρκετά διαφορετικά.

Σε μια κοινωνία οικονομικά ταλαιπωρημένη  , που η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτως βαθμολόγησης iQ η εκπαιδευτικού υποβάθρου έχει βυθιστεί στην ανεργία , μια άμεση οικονομική απολαβή θα ήταν η επιλογή των περισσοτέρων.

Αυτό που εστιάζω στην έρευνα αυτή είναι ότι η υπομονή είναι μια αρετή που μπορεί να φέρει περισσότερα θετικά, έστω και μακροπρόθεσμα.

Η άμεση οικονομική απολαβή είναι κάτι θεμιτό, όμως ακόμα και αδυνατούμε να την έχουμε λόγω των εργασιακών συγκυριών, συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε ώστε να διεκδικήσουμε επάξια αυτό που επιθυμούμε στο μέλλον.

Έτσι, η ικανότητα να μπορούμε με διαύγεια να αξιολογούμε το μέλλον είναι ένα γνώρισμα που θα βοηθούσε να ξεφύγουμε από τα αρνητικά δεδομένα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά.

 Keep Trying & Keep Smiling 😀

Πηγή : Dohmen, Thomas, Armin Falk, David Huffman, and Uwe Sunde. 2010. “Are Risk Aversion and Impatience Related to Cognitive Ability?” American Economic Review100(3): 1238-60.DOI: 10.1257/aer.100.3.1238

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android