Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

Τι καλύτερο από το να κοιμόμαστε όσες ώρες επιθυμούμε, χωρίς να κοιτάμε καθόλου το ρολόι… ή μάλλον καλύτερα να κοιμηθώ λίγο για να είμαι περισσότερες ώρες ξύπνιος και να κάνω πιο πολλά πράγματα… σωστά;

Μάλλον όχι! Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται κατά μέσο όρο από επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα έχουν καλύτερη νοημοσύνη από όσους κοιμόντουσαν λιγότερο – ή περισσότερο – από αυτό το ποσό. Νευροεπιστήμονες εξέδωσαν τα ευρήματά τους πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό SLEEP.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι συνήθως κοιμούνται λιγότερο από 6,3 ώρες τη νύχτα, περίπου μία ώρα λιγότερο από το συνιστώμενο ποσό της μελέτης. Μια εκπληκτική αποκάλυψη ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν τέσσερις ώρες ή λιγότερο συμπεριφέρονταν σαν να ήταν σχεδόν εννέα ετών μεγαλύτεροι.

Μια άλλη εκπληκτική ανακάλυψη ήταν ότι ο ύπνος επηρέασε όλους τους ενήλικες εξίσου το ίδιο. Η ποσότητα ύπνου που σχετίζεται με εξαιρετικά λειτουργική γνωστική συμπεριφορά ήταν η ίδια για όλους (όσους ξεκουράζονταν επτά έως οκτώ ώρες), ανεξαρτήτως ηλικίας.

Επίσης, το αρνητικό αποτέλεσμα που συνδέεται με τον υπερβολικά μικρό ή υπερβολικό ύπνο δεν εξαρτάται από την ηλικία των συμμετεχόντων.

 

Οι γνωστικές και οι προφορικές ικανότητες των συμμετεχόντων ήταν τα 2 κυριότερα σημεία που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον ύπνο, ενώ η απόδοση βραχυπρόθεσμης μνήμης ήταν σχετικά ανεπηρέαστη.

Αυτό είναι διαφορετικό από τα ευρήματα που παρατηρούμε στις περισσότερες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την πλήρη στέρηση του ύπνου και δείχνει ότι η μη ύπαρξη αρκετού ύπνου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Το θετικό όμως είναι ότι υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι ακόμη και εάν μια νύχτα κάποιος κοιμηθεί πάρα πολλές ώρες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται.

Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν περισσότερο από το συνηθισμένο τη νύχτα πριν από τη συμμετοχή τους στη μελέτη, είχαν καλύτερη απόδοση από εκείνους που κοιμούνται το συνηθισμένο ποσό ή λιγότερο.

Η μεγαλύτερη μελέτη ύπνου στον κόσμο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και μέσα σε λίγες ημέρες συμμετείχαν περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο στην online επιστημονική έρευνα, η οποία περιελάμβανε ένα σε βάθος ερωτηματολόγιο και μια σειρά γνωστικών δραστηριοτήτων απόδοσης.

Ένα άλλο που παρατηρώ σε αυτήν την έρευνα και μου κάνει εντύπωση είναι η χρήση του διαδικτύου. Αυτή βοήθησε σε λίγο χρονικό διάστημα να συμμετέχουν αρκετοί εθελοντές από όλο τον κόσμο (44.000) και ως αποτέλεσμα να έχουμε ένα εξαιρετικό δείγμα από πολλές χώρες. Επίσης υπήρξε η ικανότητα της άμεσης καταγραφής  σε χαρακτηριστικά του κάθε εθελοντή, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα που έπαιρναν, πόσο χρονών ήταν, την χώρα που κατοικούσαν και τι είδους εκπαίδευση είχαν λάβει έως τώρα.

Η χρήση της τεχνολογίας έχει και θετικά εάν θέλουμε…

 

Πηγή έρευνας : Dissociable effects of self-reported daily sleep duration on high-level cognitive abilities” by Conor J Wild, Emily S Nichols, Michael E Battista, Bobby Stojanoski, and Adrian M Owen in Sleep. Published September 18 2018.

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android