Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

Μια αρκετά περίεργη έρευνα για το πως να διαχειριστούμε το άγχος μας, δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως όταν μυρίζουμε τα ρούχα  του συντρόφου σας, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων άγχους.

Οι γυναίκες που μύριζαν το μπλουζάκι του συντρόφου τους, αισθάνθηκαν πιο ήρεμες αργότερα.

Σε σύγκριση, όσοι μύριζαν το t-shirt ενός ξένου αυξήθηκε η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη.

Οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο αποτέλεσμα αυτό, καθώς η αίσθηση της όσφρησης τους είναι ισχυρότερη από τους άνδρες.

Είναι γεγονός πως αρκετές γυναίκες φορούν κάποιο μπλουζάκι του συντρόφου τους  ή κοιμούνται από την πλευρά του συντρόφου τους στο κρεβάτι όταν ο σύντροφός τους είναι μακριά, αλλά ποτέ δεν έχουν μπει στη διαδικασία να σκεφτούν που οφείλονται αυτές οι συμπεριφορές.

 Τα ευρήματά της έρευνας υποδεικνύουν ότι απλά το να μυρίζουμε κάποιο ρούχο από το ταίρι μας, ακόμα και χωρίς τη φυσική παρουσία, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του στρες

Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν ετερόφυλα 96 ζευγάρια .

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε μια ψεύτικη συνέντευξη και στη δοκιμασία μαθηματικών για να τις κάνουν να πιεστούν

Στη συνέχεια, μύριζαν τα μπλουζάκια που ήταν είτε αφόρετα, είτε είχαν την μυρωδιά από τον σύντροφο τους, είτε από έναν ξένο.

Οι εξετάσεις σάλιου έδειξαν ότι η κορτιζόλη ήταν χαμηλότερη όταν οι γυναίκες μύριζαν το μπλουζάκι του συντρόφου τους.

Το φαινόμενο μείωσης του άγχους ήταν ακόμη πιο έντονο αν οι γυναίκες αναγνώρισαν με επιτυχία το t-shirt που ανήκε στον συνεργάτη τους.

 

 

Συνοψίζοντας , είναι γεγονός πως αρκετοί αναγκάζονται να εργάζονται αρκετές ώρες ή ταξιδεύουν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Διαβάζοντας την έρευνα αυτή πιστεύω ότι είναι μια καλή αφορμή να την δείξουμε στην σύντροφό μας ότι εκείνα τα φορεμένα πουκάμισα/μπλούζες/φουτερ που πετάμε δεξιά και αριστερά…. δεν το κάνουμε επειδή είμαστε ακατάστατοι, αλλά όταν έχουν άγχος να έχουν κάτι να μυρίσουν !!!

Keep Smiling 😀

 Πηγή : Hofer, Marlise K.,Collins, Hanne K.,Whillans, Ashley V.,Chen, Frances S. ; Olfactory cues from romantic partners and strangers influence women’s responses to stress. ; Journal of Personality and Social Psychology, Vol 114(1), Jan 2018, 1-9