Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

Αρκετές γενιές μεγάλωσαν με το στερεότυπο ότι οι ξανθιές γυναίκες έχουν χαμηλότερο δείκτη iQ σε σχέση με τις μελαχρινές. Κάτι που φαντάζει τραγελαφικό, μιας και  σε μια κοινωνία που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να βάφουν τα μαλλιά τους, αυτό μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Μια νέα έρευνα όμως μας απαντά σε αυτόν τον συσχετισμό δείκτη iQ με χρώμα μαλλιών ακόμα και για τον αντρικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την έρευνα οι ξανθιές γυναίκες έχουν ελαφρώς υψηλότερο IQ από τις γυναίκες με άλλα χρώματα μαλλιών – αν και η διαφορά ήταν μικρή και όχι στατιστικά σημαντική.

Το IQ των ξανθών ανδρών ήταν παρόμοιο με τους άνδρες που είχαν άλλα χρώματα μαλλιών.

Είναι γεγονός πως πρόκειται για μια άποψη που δεν έχει αντίκτυπο στην πραγματικότητα . Ως αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξουν  κοινωνικές/επαγγελματικές δυσκολίες για ένα άτομο με διαφορετικό χρώμα μαλλιών, μιας και συνήθως ακολουθείται από την προκατάληψη αυτή.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια έρευνα 10.878 λευκών Αμερικανών (ανδρών/γυναικών) που ρωτήθηκαν για το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με ξανθά μαλλιά είχαν μέση τιμή IQ 103,2, εκείνες με καστανά μαλλιά 102,7, εκείνες με κόκκινα και μαύρα μαλλιά 101,2 και 100,5 αντίστοιχα.

Οι αριθμοί είναι τόσο κοντά που πιθανώς να σημαίνει ότι υπάρχει μικρή διαφορά.

Δεν νομίζω ότι μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι οι ξανθοί είναι πιο έξυπνοι από άλλους, αλλά σίγουρα μπορείς να πεις ότι δεν είναι καθόλου χαζοί.

Μόνο ένας παράγοντας φάνηκε να εξηγεί το πλεονέκτημα του IQ που θα μπορούσαν να έχουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως το χρώμα μαλλιών τους . Η πνευματική διέγερση και τα ερεθίσματα που έλαβαν στο σπίτι τους καθώς και η διαπαιδαγώγησή τους.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν την εμφάνιση ενός ατόμου ως σήμα κατατεθέν για την προσωπικότητα ή την παραγωγικότητα του .

Με αφορμή αυτή την έρευνα σας παραθέτω την φωτογραφία που νομίζω συσχετίζεται :

 

 

Πηγή έρευνας : Zagorsky et al. ; Are Blondes Really Dumb? ; 2016 ; Economics Bulletin 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android