Του Αντώνιου Καλέντζη | Psychologized@gmail.com

 

Το γέλιο ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ανοιχθούν και αυτό είναι το μυστικό για το πώς να κάνουν φίλους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015.


 Οι άνθρωποι στη μελέτη ήταν πιο πιθανό να αποκαλύψουν κάτι προσωπικό για τον εαυτό τους και μετά να γελούν μαζί, αν και δεν το συνειδητοποιούν.


 Αυτή η αυτο-αποκάλυψη είναι συνήθως κρίσιμη για το πώς να κάνει κάποιος  φίλους, όπως οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν:


” Η Αυτο-αποκάλυψη έχει από καιρό θεωρηθεί ως κρίσιμη για την ανάπτυξη σχέσεων και συνήθως θεωρείται ως μια ανταλλαγή, όπου οι οικειότητες διαπραγματεύονται ως μέσο για την εμβάθυνση και την ανάπτυξη σχέσεων.


 Πράγματι, οι άνθρωποι τείνουν να μοιάζουν με εκείνους στους οποίους εξωτερικεύονται, καθώς και εκείνοι που αποκαλύπτουν σε αυτούς.  Αυτή α αυτο-αποκάλυψη οικειότητας, συνήθως αναπτύσσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. “


 Έτσι, η μελέτη μπορεί να εξηγήσει ένας τρόπος ότι το γέλιο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνδεθούν.


Όταν 2 άνθρωποι εμπιστεύονται μεταξύ τους κάτι πιο προσωπικό που τους απασχολεί, βαθαίνει τη σχέση (φιλική, ερωτική).


Πώς να κάνετε φίλους όμως;


 Για την έρευνα αυτή, 112 άτομα παρακολούθησαν ένα από τα τρία διαφορετικά βίντεο σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων.


 Οι ερευνητές ήταν προσεκτικοί για να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι στις ομάδες ήταν εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους.

 




 Μερικές ομάδες παρακολούθησαν μια κωμωδία , άλλοι ένα βαρετό βίντεο γκολφ και μια τρίτη ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση.


 Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι ομάδες που γέλασαν μαζί περισσότερο, μοιράζονταν επίσης πιο οικείες πληροφορίες μεταξύ τους.

 Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες οι «ορμόνες της ευτυχίας», το οποίο  μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιράζονται προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής τους.



 Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα του γέλιου να προκαλέσει την ενεργοποίηση ενδορφίνης  , σε σχέση με τον  ρόλο των ενδορφινών στον σχηματισμό των κοινωνικών δεσμών, το γέλιο μπορεί να αυξήσει την επιθυμία να αποκαλύψουμε προσωπικές πληροφορίες, επειδή η επίδραση των ενδορφινών κάνει τα άτομα πιο χαλαρά στο να  επικοινωνούν.


Ένα από τα συναρπαστικά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι οι άνθρωποι δεν φαίνεται να γνώριζαν ότι είχαν αλληλεπιδράσει με τους άλλους.

 Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το γέλιο/χαμόγελο είναι κάτι που πρέπει να εστιάσουν εκείνοι που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων. 

Πηγή : Alan W. Gray et al.,Laughter’s Influence on the Intimacy of Self-Disclosure 

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android