Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

Η  εύκολη προσαρμογή μας στις ανάγκες των άλλων ανθρώπων είναι η απλή δεξιότητα που βελτιώνει τις σχέσεις, διαπιστώνει μια πρόσφατη έρευνα.

Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «ανταπόκριση φροντίδας» και αυτό σημαίνει  το να γνωρίζετε τη διάθεση του συντρόφου σας και το πώς να ανταποκρίνεστε σε αυτό.

Για παράδειγμα, μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους,  ή μερικές φορές προτιμούν να είναι μόνοι.

Το να ανταποκρινόμαστε και να δείχνουμε τη να αρμόζουσα φροντίδα  όχι μόνο βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ συντρόφων, αλλά είναι επίσης καλό για να εφαρμόζεται και στα παιδιά.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα κοινό σύνολο δεξιοτήτων βελτίωσε όλες τις οικογενειακές σχέσεις.

Η έρευνα περιελάμβανε 125 ζευγάρια και τα παιδιά τους.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ανταπόκριση στην φροντίδα ήταν το κλειδί για να χτίζονται καλύτερα θεμέλια στην οικογένεια, ανεξαρτήτως τις δυσκολίες που ενδεχομένως να είχαν συμβεί.

Θα λέγαμε δηλαδή ότι το να είμαστε άνθρωποι και να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας είναι ευεργετικό και μπορεί να έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα.

Είναι το γεγονός ότι αρκετά ζευγάρια δεν δείχνουν την στοργή ή την κατανόηση στον/στην σύντροφό τους. Αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να καταστρέφονται οι σχέσεις αυτές, αλλά και να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Όπως για παράδειγμα να πληγώνονται τα παιδιά σε μια οικογένεια (δείτε το άρθρο  μας που αναφέρεται στο Πως συσχετίζεται το άγχος και η κατάθλιψη των παιδιών με τους γονείς)

Την επόμενη φορά που θα σκεφθείτε ότι “κάτι δεν πάει καλά στην σχέση μου”, θα ήταν καλό να αναρωτηθείτε εάν ανταποκρίνεστε στοργικά ή ως τιμωρός  στον/στην σύντροφό σας.

Πηγή : Hanley et al. ; Washing Dishes to Wash the Dishes: Brief Instruction in an Informal Mindfulness Practice ; Mindfulness October 2015, Volume 6, Issue 5, pp 1095–1103

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android