Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

Αρκετοί γονείς αφήνουν τα παιδιά τους το βράδυ πριν κοιμηθούν, να δουν τηλεόραση ή να παίξουν με κινητό/tablet.  Είναι σωστό όμως;

Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνό τους ή παρακολουθούν τηλεόραση στο σκοτάδι μια ώρα πριν ξαπλώσουν να κοιμηθούν το βράδυ ενδέχεται να μην καταφέρουν να κοιμηθούν και να έχουν ποιοτικό ύπνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ο κίνδυνος είναι συγκριτικά χαμηλότερος για τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές σε ένα φωτισμένο δωμάτιο ή δεν  χρησιμοποιούν καθόλου πριν από τον ύπνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι την η χρήση το βράδυ των κινητών,των tablet  και των φορητών υπολογιστών συνδέεται σταθερά με την κακή ποιότητα του ύπνου, τον ανεπαρκή ύπνο και την κακή αντίληψη της ποιότητας ζωής. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει επίσης αποδειχθεί ότι σχετίζεται με εξασθενημένες ανοσολογικές αντιδράσεις, κατάθλιψη, άγχος και παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 6.616 εφήβους ηλικίας μεταξύ 11 και 12 ετών και πάνω από το 70% ανέφεραν τη χρήση τουλάχιστον μιας συσκευής με  οθόνη εντός μίας ώρας από την ώρα του ύπνου. Ζητήθηκε από τους ίδιους να αναφέρουν μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της συσκευής τους τόσο στα φωτισμένα όσο και στα σκοτεινά δωμάτια, τις ώρες της ημέρας της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου και πόσο δύσκολο βρήκαν να πάνε για ύπνο και να ξυπνήσουν τους χρόνους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι χρησιμοποίησαν ένα τηλέφωνο ή παρακολουθούσαν τηλεόραση σε ένα δωμάτιο με φωτισμό ήταν 31% πιθανότερο να απολαμβάνουν λιγότερο ύπνο από όσους δεν χρησιμοποιούσαν οθόνη. Η πιθανότητα αυξήθηκε στο 147% εάν η ίδια δραστηριότητα λάμβανε χώρα στο σκοτάδι.

Έχει αναφερθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 90% των εφήβων δεν κοιμούνται τις συνιστώμενες εννέα έως 11 ώρες τη νύχτα, πράγμα που συνέπεσε με την αύξηση της χρήσης συσκευών μέσων που βασίζονται σε οθόνη. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι το 98% των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών παρακολουθεί τηλεόραση , ενώ πάνω από το 90% χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα στο σπίτι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι επαρκής διάρκεια ύπνου και ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας στην παιδική ηλικία για τη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης.

Ο ύπνος είναι επίσης κρίσιμος για τις γνωστικές διεργασίες και η έλλειψη επαρκούς ύπνου έχει άμεση σχέση με τις κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Τα ευρήματα αυτά  είναι σημαντικά όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τους δασκάλους, τους επαγγελματίες υγείας .

Θα συνιστούσαμε στις ομάδες αυτές να συνειδητοποιήσουν τα πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση οθόνης κατά την κατάκλιση, συμπεριλαμβανομένου του ανεπαρκούς ύπνου και της κακής ποιότητας ύπνου.

ΠηγήMichael O. Mireku et al. . “Night-time screen-based media device use and adolescents’ sleep and health-related quality of life” in Environment International. Δημοσιεύθηκε στις  19 Ιανουαρίου  2019

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android