Όπως κάθε διαιτολόγος ξέρει, το να σχεδιάζεις μια δίαιτα και να την ακολουθείς πραγματικά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.


Μια νέα έρευνα ψυχολογίας αποκαλύπτει ακριβώς γιατί γίνεται αυτόΟ λόγος είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ότι οι συνειδητές σκέψεις και οι προθέσεις τους, θα αλλάξουν και τη συμπεριφορά τους, ενώ στην πραγματικότητα δεν το κάνουν.


Ο πραγματικός κόσμος της δίαιτας , έχει να κάνει με τα συναισθήματα.

Η ουσία της αποσύνδεσης είναι το χάσμα ανάμεσα στις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Ο σχεδιασμός είναι σημαντικός, αλλά τα συναισθήματα παίζουν ρόλο. Εστιάζοντας στα συναισθήματα και  την κατανόηση του ρόλου τους, μπορεί να είναι ένα μεγάλο όφελος για εμάς.

Αν μπορέσετε να κάνετε ένα σχέδιο  και σκεφτείτε λογικά τα οφέλη από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων,  τη λήψη μιας απόφασης, τη συμμετοχή σε μια συμπεριφορά, είναι τα συναισθήματα που συνδέονται με την εν λόγω συμπεριφορά που μπορεί να σας οδηγήσουν να πάρετε διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που έχετε προγραμματίσει να κάνετε.


Οι δίαιτες που σας αναγκάζουν να τρώτε τροφές που δεν σας αρέσουν , λίγο ή καθόλου, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Αν δεν έχετε συνδέσει αρνητικά συναισθήματα με το να ξεκινήσετε, θα σας έρθουν μετά από λίγες μέρες.
Το άλλο πράγμα που είναι σημαντικό είναι η διάκριση μεταξύ των πραγμάτων που απαιτούν προσπάθεια και τα πράγματα που είναι αυτόματα.
Ο προγραμματισμός είναι μια προσπάθεια που απαιτεί διανοητική ενέργεια, αλλά τα συναισθήματά συμβαίνουν αυτόματα. Η στέρηση ή οτιδήποτε που απαιτεί υψηλό βαθμό αυτο-ελέγχου είναι μια γνωστική διαδικασία.


 Εάν είστε σε θέση να έχετε αυτο-έλεγχο κάθε φορά που κάνετε μια επιλογή τροφίμων ,τότε θα είναι το μόνο σίγουρο ότι θα κρατήσει πιο πολύ καιρό η δίαιτα. “Ο καθένας που ξεκινάει μια  δίαιτα θα πρέπει να επικεντρώνεται γύρω από μια ριζοσπαστική προσέγγιση: να απολαμβάνετε ό, τι τρώτε.Στο διαιτητικό τομέα,  το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι υπέροχη συμβουλή.
Αλλά εάν έχετε αρνητικά συναισθήματα σχετικά με αυτές τις επιλογές τροφίμων, μπορεί να μην αποτελούν στοιχεία ενός καλού σχεδίου. Δεν είναι μόνο για την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων.
Πρόκειται για την κατανάλωση των υγιεινών τροφών που σας αρέσουν περισσότερο.

Σκεφτείτε σοβαρά για το πώς θα πάτε να εφαρμόσει τα σχέδια που κάνετε για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο το στοιχείο συναίσθημα, αλλά το πώς σκοπεύετε να ξεπεράσετε μια αρνητική αντίδραση που θα μπορούσε να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας.Συνοψίζοντας, θα πρέπει να έχετε πάρει απόφαση να ξεκινήσετε μια δίαιτα και να μην πιέζεστε συναισθηματικά  “επειδή πρέπει”. 


Σαφώς και “πρεπει” να έχετε το σώμα που επιθυμείτε , αρκεί να αντέχετε και την διαδικασία να συμβεί.


Μην ξεχνάτε ότι το σώμα ακολουθεί το πνεύμα. 

Πίστεψε σε αυτό και θα γίνει!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο  Journal of Health Psychology (Kiviniemi & Brown-Kramer, 2015).

 

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android