Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

 Μια πρόσφατη έρευνα που εστιάζει στην επιλόχεια κατάθλιψη (PND), διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης αυτής της κατάστασης αυξήθηκαν κατά 79% όταν οι μητέρες ήταν εγκυμονούσες σε αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια .

Πιο συγκεκριμένα ,οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι κατά 71-79% πιο πιθανό να αναπτύξουν PND. Επιπλέον, οι γυναίκες των οποίων οι γεννήσεις είχαν επιπλοκές ήταν 174% πιο πιθανό να παρουσιάσουν PND σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν επιπλοκές.

Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων συμπεραίνουμε  ότι τα αρσενικά βρέφη και οι περιπλοκές γέννησης είναι παράγοντες κινδύνου PND  και θα πρέπει να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να εντοπίσουν και να υποστηρίξουν τις γυναίκες που μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή την κατάσταση.

 Η έρευνά έδειξε επίσης ότι ενώ οι γυναίκες με τάσεις στην κατάθλιψη και το άγχος  θεωρούνταν ότι θα βίωναν το PND, αντιθέτως είχαν μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης PND μετά από περιπλοκές γέννησης.

Αυτό είναι πιθανό επειδή αυτές οι γυναίκες μπορεί να λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη μετά τη γέννηση, επειδή οι ανησυχίες τους για την ψυχική υγεία είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι οι παρεμβάσεις για την υποστήριξη των γυναικών μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της ανάπτυξης της PND.

Το PND είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί και έχει αποδειχθεί ότι η παροχή βοήθειας και υποστήριξης  μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξής του. Η διαπίστωση ότι η εγκυμοσύνη ενός αγοριού ή μια δύσκολη γέννηση αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να έχει τα συμπτώματα αυτά, δίνει στους επαγγελματίες υγείας δύο νέους και εύκολους τρόπους να προσδιορίσουν τις γυναίκες που θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από την πρόσθετη υποστήριξη κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες μετά την γέννηση του παιδιού.

Σαφώς και η επιλόχεια κατάθλιψη (PND) είναι κάτι που μια γυναίκα μπορεί να το βιώσει ακόμα και από την γέννηση ενός κοριτσιού.

Οφείλουμε να δείχνουμε την βαρύτητα που πρέπει σε μια εγκυμονούσα ή μια λεχωίδα.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας.

 

Πηγή : Sarah Myers, and Sarah E. Johns ; “Male infants and birth complications are associated with increased incidence of postnatal depression” ; Social Science and Medicine ;Published October 19 2018.

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android