Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience  ίσως να μας κάνει να αλλάξουμε άποψη για την λειτουργία του  αλκοόλ στον εγκέφαλό μας .

Tο αλκοόλ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου να μαθαίνουν και να θυμούνται με μεγαλύτερη ευκολία.


Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ κάνει γενικά κακό στην συνειδητή μνήμη, μπορεί να ενισχύσει όμως την ασυνείδητη  μνήμη.


Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το  αλκοόλ ή τα ναρκωτικά τείνουν να γίνονται συνήθεια στους χρήστες.


Συνήθως, όταν μιλάμε για τη μάθηση και τη μνήμη, μιλάμε για συνειδητή μνήμη.Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητά μας να θυμόμαστε κομμάτια των πληροφοριών, όπως ονόματα γνωστόν μας, ή τον ορισμό μιας λέξης, ή που σταθμεύσαμε το αυτοκίνητό μας σήμερα το πρωί.


Αλλά το υποσυνείδητο μας μαθαίνει και θυμάται πάρα πολύ. Το αλκοόλ μπορεί πραγματικά να αυξήσει την ικανότητά μας να μάθουμε. 


Ο Δρ Morikawa και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, εκθέτοντας τα ποντίκια στο αλκοόλ και έπειτα με εξέταση στην συναπτική πλαστικότητα σε βασικούς τομείς του εγκεφάλου.


Βρήκαν ότι με την επαναλαμβανόμενη έκθεση η πλαστικότητα αυξάνεται, αναφερόμενοι και στην μάθηση.


Το ασυνείδητο, όμως, μαθαίνει κάτι περισσότερο με την κατανάλωση αλκοόλ. Για παράδειγμα, το ασυνείδητο μαθαίνει ότι μια συγκεκριμένη μουσική, οι άνθρωποι και οι θέσεις είναι συνδεδεμένα με την αύξηση της ευχαρίστησης.


Νευροβιολογικά, αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη.


Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται την ντοπαμίνη ως ένα νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με το αίσθημα ευχαρίστησης, αλλά ακριβέστερα είναι ένας πομπός μάθησης.


Ενισχύει αυτές τις συνάψεις που είναι ενεργές όταν η ντοπαμίνη απελευθερώνεται. 


Καθώς η κατανάλωση αλκοόλ επαναλαμβάνεται και πάλι στο ίδιο πλαίσιο, ο εγκέφαλος γίνεται πιο ευαίσθητος σε αυτή την κατάσταση.

Με άλλα λόγια: ο εγκέφαλος μαθαίνει να απολαμβάνει το ποτό όλο και περισσότερο.


Η θεραπεία του αλκοολισμού, καθώς και για άλλες εξαρτήσεις, εν μέρει πρέπει να απομονώσει αυτό το πλέγμα των καταστάσεων και των συναισθημάτων που δημιουργούνται κατά την χρήση.

 

Πηγή : Previous Ethanol Experience Enhances Synaptic Plasticity of NMDA Receptors in the Ventral Tegmental Area; Brian E. Bernier, Leslie R. Whitaker and Hitoshi Morikawa; Journal of Neuroscience 6 April 2011, 31 (14) 5205-5212;

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android