Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 Οι ψυχολόγοι συνήθως βρίσκουν ότι το άγχος και η κατάθλιψη μοιράζονται πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα.

Εκτός από το να δείχνουν«κατατονικοί» και / ή «ανήσυχοι», μια νέα έρευνα αναφέρεται σε πέντε διαφορετικούς τύπους  συμπτωμάτων που συσχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Κάθε ένας από αυτούς έχει τις δικές του συγκεκριμένες εκφράσεις.

Η έρευνα περιγράφει τους τύπους ως εξής:

1. Ένταση
Αυτός ο τύπος  ορίζεται από ευερεθιστότητα. Οι άνθρωποι  βιώνουν το κάθε νέο ερέθισμα με υπερβολική ευαισθησία και τάση να σκέφτονται το αρνητικό.

Το άγχος καθιστά το νευρικό σύστημα υπερευαίσθητο.

2. Αγχώδης διέγερση
Η γνωστική λειτουργία, όπως η ικανότητα συγκέντρωσης και ελέγχου των σκέψεων, είναι μειωμένη.

Τα φυσικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, εφίδρωση και αίσθημα έντασης. Αρκετοί που το βιώνουν αυτό λένε την φράση ” αισθάνομαι σαν να χάνω το μυαλό μου και νιώθω ότι ξεχνάω εύκολα. ”

3. Μελαγχολία
Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κοινωνική λειτουργικότητά τους.

Οι περιορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις προκαλούν περαιτέρω δυσφορία.

4. Ανηδονία (η αδυναμία να αισθανθεί κάποιος την ευχαρίστηση)
Το κύριο σύμπτωμα είναι η αδυναμία να αισθανθεί κάποιος  την ευχαρίστηση.

Αυτός ο τύπος  συχνά δεν αναγνωρίζεται εύκολα μιας  και οι άνθρωποι  που το βιώνουν αυτό, είναι συχνά σε θέση να λειτουργούν αρκετά καλά, ενώ βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα δυσφορίας.

 

5. Γενικευμένο άγχος
Ένας γενικευμένος τύπος άγχους με τα πρωταρχικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν ανησυχία και ανήσυχη διέγερση – έναν πιο φυσικό τύπο άγχους.

 

Συνύπαρξη των συμπτωμάτων σύμφωνα με έρευνα του 2017

Οι 5 κατηγορίες που αναφέραμε  προέκυψαν από μια έρευνα που έγινε σε πάνω από 800 άτομα, μερικοί από τους οποίους είχαν διαταραχές άγχους και κατάθλιψης.

Είχαν ολοκληρώσει ψυχιατρικές εξετάσεις, μαζί με την ανάλυση των μελλοντικών τους στόχων και των προοπτικών τους για τη ζωή, τις κοινωνικές τους σχέσεις και τη λειτουργικότητά  τους στην καθημερινή ζωή.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο πιο κοινός τύπος που εμφανίστηκε στο μεγαλύτερο πλήθος που εξετάσθηκε, ήταν ο τύπος «έντασης».

Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι  ότι πολλοί άνθρωποι που δεν πληρούσαν διαγνωστικά κριτήρια, αλλά εξακολουθούσαν να υποφέρουν από κάποια συμπτώματα, ταίριαζαν στον τύπο έντασης.

Μετά από αυτό, η ανήσυχη διέγερση ήταν ο επόμενος συνηθέστερος τύπος, στη συνέχεια η μελαγχολία και το γενικό άγχος, ενώ ο λιγότερο κοινός τύπος ήταν η ανηδονία.

 

Πηγή έρευνας : Katherine A. Grisanzio et al.; Transdiagnostic Symptom Clusters and Associations With Brain, Behavior, and Daily Function in Mood, Anxiety, and Trauma Disorders; JAMA Psychiatry. Published online December 3, 2017

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android