Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι όλο και πιο ρεαλιστικά. Τόσο ρεαλιστικά , που η έρευνα έχει επανειλημμένα διαπιστώσει ότι οι παίκτες αισθάνονται ένοχοι όταν διαπράττουν αδικαιολόγητες πράξεις βίας μέσα στο παιχνίδι.


 Μια νέα έρευνα αναφέρει ότι η ηθική απάντηση που παράγεται από την αρχική έκθεση σε ένα video game, μειώνεται καθώς ο παίκτης ασχολείται περισσότερο με το παιχνίδι.


 Τα ευρήματα παρέχουν την πρώτη πειραματική απόδειξη ,με άτομα  που επανειλημμένα παίζουν το ίδιο βίαιο παιχνίδι . Παρατηρήθηκε ότι αυτή η επανάληψη μειώνει συναισθηματικές αντιδράσεις όπως η ενοχή, όχι μόνο για το αρχικό παιχνίδι, αλλά και σε άλλα βίαια βιντεοπαιχνίδια.


Ωστόσο, γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει ένα μυστήριο.

Αποκοπή από τον πραγματικό κόσμο;

 Οι παίκτες συχνά ισχυρίζονται ότι οι ενέργειές τους σε ένα βιντεοπαιχνίδι είναι ανούσιες στον πραγματικό κόσμο.


 Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες από Grizzard et al. , δείχνει ότι οι ανήθικες εικονικές ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν υψηλότερα επίπεδα της ενοχής . Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με ισχυρισμούς ότι οι εικονικές ενέργειες είναι εντελώς αποκομμένες από τον πραγματικό κόσμο.


 Η ομάδα του Grizzard ήθελε να αναπαράγει νωρίτερα την έρευνά της και να καθορίσει εάν τα αποτελέσματα των παικτών και οι εικονικές πράξεις τους  αντανακλούν στην πραγματικότητα διαδικασίες απευαισθητοποίησης.

 Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της μελέτης του δείχνουν ότι συμβαίνει απευαισθητοποίηση, μηχανισμοί που διέπουν αυτά τα ευρήματα δεν είναι απολύτως σαφής.

Πιθανές εξηγήσεις

 Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο επιχειρήματα για την επίδραση απευαισθητοποίησης.

 “Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι απευαισθητοποιούνται , επειδή έχουν παίξει αυτά τα παιχνίδια ξανά και ξανά .Αυτό καθιστά τους παίκτες των παιχνιδιών (gamers) λιγότερο ευαίσθητους σε όλα τα ερεθίσματα ενοχής”.

Το δεύτερο επιχείρημα αναφέρει:

“Αυτή είναι η ιδέα ότι οι gamers των video games αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι  οι μη-gamers και αυτή η διαφορά αντίληψης αναπτύσσεται με  τις επαναλήψεις στο παιχνίδι.”

 Οι Μη-gamers  θα δουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι και θα επεξεργάζονται όλα αυτά που συμβαίνουν. Για τους μη-gamers, βιώνουν με ένταση κάθε στιγμή και σκηνή του παιχνιδιού. Αλλά οι gamers αγνοούν το μεγαλύτερο μέρος της οπτικής πληροφορίας σε μια σκηνή όπως αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι χωρίς νόημα για την επιτυχία τους σε ένα παιχνίδι, σύμφωνα με Grizzard.

 Συνοψίζοντας , θα ήθελα να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα που όλοι έχετε βιώσει: 

 Έχετε βρεθεί σε κάποιο μέρος που μυρίζει έντονα και μετά από λίγα λεπτά “παύει” να υπάρχει η μυρωδιά αυτή? Είναι η ίδια ικανότητα του εγκεφάλου μας και στα οσφρητικά ερεθίσματα.

 Τώρα  φανταστείτε σε τι βαθμό ο τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να επηρεάσουν την ηθική , την ενοχή, τον θυμό . Έτσι απλά αδιαφορούμε για πράγματα που πριν δεχθούμε την υπερπληροφορία στα ΜΜΕ, στην πραγματική ζωή μας ενοχλούσαν ή μας επηρέαζαν ενώ πλέον αδιαφορούμε.

 Μην απορείτε για την συμπεριφορά των παιδιών σας και την απάθεια όλων για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας… 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε : Matthew Grizzard et al. , Repeated Play Reduces Video Games’ Ability to Elicit Guilt: Evidence from a Longitudinal Experiment , 30 Μαρτίου 2016

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android