Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  | Psychologized@gmail.com

Υπάρχει η άποψη πως όταν βλέπουμε κάτι αρκετές φορές τότε το αναγνωρίζουμε ή το μαθαίνουμε αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι δεν συμβαίνει πάντα.

Παρά το γεγονός ότι καθημερινά βλέπουμε αρκετές φορές σε διάφορα επιστημονικά άρθρα, περιοδικά, προϊόντα που χρησιμοποιούμε  κλπ,  οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πως γράφεται το γράμμα “g”.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα γράμματα, το “g” έχει δύο εκδοχές γραφής. Υπάρχει το opentail που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλους όταν γράφουμε με το χέρι. Είναι μακράν το πιο κοινό, που βλέπει σε καθημερινές γραμματοσειρές όπως Times New Roman και Calibri και, ως εκ τούτου, στο πιο τυπωμένο και δακτυλογραφημένο υλικό.

Για να δοκιμάσουν την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με το g που έχουν την τάση να γράφουν και το g τείνουν να διαβάζουν, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα που χωρίστηκε σε 2 μέρη. Πρώτον, ήθελαν να καταλάβουν εάν οι άνθρωποι γνώριζαν ότι υπήρχαν δύο διαφορετικοί τρόποι γραφής του γράμματος “g”. Ζήτησαν από 38 ενήλικες να γράψουν το γράμμα “g” λέγοντάς τους:

“Θα λέγαμε:” Υπάρχουν δύο μορφές “g” ,μπορείτε να τους γράψετε; ”  Το αποτέλεσμα ήταν ότι αρκετοί ερωτηθέντες  εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν υπάρχει δεύτερο g.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από 16 νέους συμμετέχοντες να διαβάσουν σιωπηλά μια παράγραφο γεμάτη με looptail g, αλλά να λένε κάθε λέξη που είχε το γράμμα “g” να την έλεγαν πιο δυνατά. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κειμένου, έχοντας δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε ένα από τα “g”, τους ζητήθηκε να γράψουν το “g” που μόλις είδαν. Οι μισοί από αυτούς έγραψαν λάθος τύπο, διαφορετικό από αυτόν που υπήρχε στο κείμενο

Αυτή η απόκλιση  σε ένα γράμμα, φαίνεται να αποδεικνύει ότι η ικανότητά μας για το πως να γράφουμε με το χέρι τείνει να φθίνει όταν δεν το κάνουμε συχνά . Καθώς γράφουμε λιγότερα και εξαρτώνται όλα περισσότερο από τις ηλεκτρονικές συσκευές, σίγουρα οφείλουμε να αναρωτηθούμε  και για τις μελλοντικές επιπτώσεις στην ανάγνωση.

Σίγουρα πρόκειται για μια έρευνα που προσπαθεί να συσχετίσει τα αρνητικά αποτελέσματα των ηλεκτρονικών συσκευών στις μελλοντικές γενιές σε κάτι που μέχρι σήμερα φαντάζει φυσιολογικό, την γραφή . Είναι γεγονός πως όταν κάτι δεν επαναλαμβάνεται ,υπάρχει η τάση να λησμονείται.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές  έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, όμως οφείλουμε να βάζουμε μέτρο σε εμάς και στους νεότερους ως προς την χρήση τους.

Πηγή έρευνας : Kimberly Wong et al. ; The Devil’s in the g-tails: Deficient letter-shape knowledge and awareness despite massive visual experience.. Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, 2018; 

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android