Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

Το British Journal of Psychology αποκαλύπτει ότι η φιλία είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, ιδίως αυτά που προέρχονται από ένα υπόβαθρο με χαμηλό εισόδημα.


 Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι σχέσεις όπως αυτές είναι πιο ανθεκτικές.


   Για τους νέους που ζουν σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα σε σύγκριση με τους συνομήλικους , συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων προς την καλή σωματική υγεία, την ακαδημαϊκή επίδοση και την απασχόληση.


  Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι μία υποστηρικτική φιλία μπορεί να τους βοηθήσει να ευδοκιμήσουν σε όλες τις περιπτώσεις, παρά τις δυσκολίες.


  H έρευνα για την προώθηση της ανθεκτικότητας σε νεαρά άτομα έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη από την οικογένεια, αλλά επίσης οι φιλίες είναι πάρα πολύ σημαντικές.  

 

 Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές που ρώτησαν πάνω από 400 μαθητές ηλικίας μεταξύ 11 και 19 από τρία σχολεία και τα δύο κολέγια στο Yorkshire που εξυπηρετούν τις περιοχές της λεκάνης με κακή κοινωνικοοικονομική κατάσταση.


 Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ψυχολογικές αξιολογήσεις σχετικά με την ποιότητα από τους στενότερους φίλους τους και την αντοχή τους στο πρόσωπο των ανεπιθύμητων ενεργειών, καθώς και τον τρόπο που αντιμετώπισαν κάθε πρόβλημα.

  Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι φιλίες του μαθητή διευκόλυναν με αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων και πώς τους βοήθησε να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στις σύνθετες προκλήσεις. (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και την επανασχεδίαση του θέματος σε ένα θετικό πλαίσιο) 

 

 Υπήρξε επίσης  δυσπιστία της φιλίας μεταξύ των αγοριών, με την έρευνα να  επικεντρώνεται στην αρνητική πλευρά της φιλίας των αγοριών που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συμμορίας .  Όμως η έρευνα μας δείχνει ότι οι φιλίες μεταξύ των αγοριών μπορεί να είναι αξιόπιστες και υποστηρικτικές , ακόμη και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν κοινωνικές πιέσεις προς μια στωική ή “macho” αρρενωπότητα.


  Τέλος, οι ερευνητές σημείωσαν μια διαφορά μεταξύ των φιλιών των δύο φύλων  , με τους καλύτερους φίλους των κοριτσιών να κατέχουν μια ελαφρά τάση για την προώθηση επικίνδυνων ή αναποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης της αυτο-ενοχοποίησης. Ωστόσο,  φιλίες  μεταξύ των αγοριών δεν έχουν το ίδιο θέμα.

 


 Πηγή :  Rebecca Graber , Best friends and better coping: Facilitating psychological resilience through boys’ and girls’ closest friendships , 2015

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android