Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

 

Τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με μείωση έως και 75% τον κίνδυνο για κατάθλιψη, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

Αυτή η έρευνα παρακολούθησε σχεδόν 4,000 ηλικιωμένους ενήλικες για τέσσερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης έως και 75%.

Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα σε απόκριση του ηλιακού φωτός ή μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα.

Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της κατάθλιψης δεν περιορίζεται στους ηλικιωμένους.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης και πιο αρνητικές σκέψεις σε νεαρές γυναίκες.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η μεγάλη επίδραση στην κατάθλιψη, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη άλλες μεταβλητές ελέγχου.

Οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα τους.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια και  τα αυγά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τη βιταμίνη D από την έκθεση του δέρματός τους στον ήλιο.

Σαφώς με βάση αυτή την έρευνα δεν προωθούμε τον γυμνισμό ή την ακραία έκθεση στον ήλιο, που σε μερικές φορές οδηγούν στα εγκαύματα του δέρματος.

Ο ήλιος είναι σύμμαχός μας και μας βοηθά να παράγουμε την βιταμίνη D. Με κάθε ευκαιρία πρέπει να βγαίνουμε έξω από το σπίτι, ή τουλάχιστον να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι και να μην κοιμόμαστε την ημέρα και βγαίνουμε έξω από το σπίτι την νύχτα.

Αλήθεια… περιόδους που βγαίνατε νύχτα ή εργαζόσασταν νύχτα και την ημέρα αφιερώνατε τον χρόνο ώστε να κοιμάστε, έτυχε νιώθατε μια “περίεργη” κόπωση και κατατονία ;

 

Πηγή έρευνας : Robert Briggs et al. (2018); Vitamin D Deficiency Is Associated With an Increased Likelihood of Incident Depression in Community-Dwelling Older Adults ; The journal of Post-acute and long-term care Medicine

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android