Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 Μια δύσκολη περίοδος για κάθε γονέα είναι όταν το παιδί του βρίσκεται στην εφηβεία . Όσα και αν ψάξουμε σε βιβλιογραφία για την καλύτερη προσέγγιση των εφήβων, πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα στο δικό μας παιδί.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες [1] τα παιδιά που δεν τους έχουν δείξει οι γονείς τους ότι νοιάζονται γι αυτά ,είναι πολύ πιο πιθανό να σκεφτούν την αυτοκτονία.

Αρκετοί γονείς θα σκεφθούν :

“Εργάζομαι τόσες ώρες, δεν κάνω τίποτα για μένα , δεν διασκεδάζω και αφιερώνω όλα μου τα χρήματα στα παιδιά μου, τόσο αχάριστα είναι και δεν καταλαβαίνουν ότι θυσιάζομαι επειδή τα αγαπώ;”

Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα τρεις συμπεριφορές οι οποίες  όταν λείπουν σε μια αλληλεπίδραση γονέα-εφήβου, συνδέονταν με αυτοκτονικές σκέψεις του εφήβου:

Δεν λένε στον έφηβο ότι είναι περήφανοι γι ‘αυτούς.
Δεν λένε στον έφηβο ποτέ μπράβο και υποτιμούν κάποιο επίτευγμα.
Δεν ενδιαφέρονται για την ακαδημαϊκή πορεία των εφήβων.

Πιο συγκεκριμένα οι έφηβοι που σπάνια ή ποτέ δεν τους έλεγαν οι γονείς τους  ότι ήταν περήφανοι για αυτούς ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις.

Ήταν επτά φορές πιο πιθανό να έχουν σχέδιο αυτοκτονίας και να το επιχειρήσουν.

Οι έφηβοι που δεν είχαν ποτέ βοήθεια από τους γονείς τους για την ακαδημαϊκή τους πορεία (σχολείο, μαθήματα)  είχαν παρομοίως αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

 

Είναι γεγονός πως οι έφηβοι βρίσκονται σε μια περίοδο της ζωής τους που αναζητούν μέσα από τα πρότυπα την ταυτότητά τους. Αν προσθέσουμε και την ορμονική “αναταραχή” που βιώνουν κατά την εφηβεία, αυτό φανερώνει ότι είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις που χρίζουν ιδιαίτερη προσέγγιση.

Δεν έχουν όλοι οι έφηβοι δύσκολη εφηβεία και πολλές φορές παρατηρείται διαφορετική μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και σε αδέλφια που μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον.

Σίγουρα δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο με συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους , όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο με βάση τα ευρήματα της έρευνας:

 

 

Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά αισθάνονται θετικά συνδεδεμένα με τους γονείς και την οικογένειά τους ώστε να μην νιώθουν απομονωμένοι .

 

*Μπορείτε να διαβάσετε σε αγγλική βιβλιογραφία το paper για περαιτέρω έρευνα  εδώ 

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android