Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας  |  Psychologized@gmail.com

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε παρατηρήσει κάποια άτομα να παραμένουν σε σχέσεις που τους ασκείται ψυχολογική/σωματική βία. Αυτό γίνεται εξαιτίας ενός συνδυασμού με χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακών εναλλακτικών επιλογών και με το πόσο έχουν ήδη επενδύσει στη σχέση.

Παρά την κακομεταχείριση απέναντί τους που μπορεί να υπάρχει στη σχέση αυτή,πολλές γυναίκες (και άνδρες) δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τον/την σύντροφό τους.
Μόνο το 12% των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα,  τα οποία κακοποιήθηκαν – ψυχολογικά ή σωματικά – εγκατέλειψαν τον σύντροφό τους εντός δύο μηνών. Πολλές γυναίκες θεώρησαν ότι δεν άξιζαν κάτι καλύτερο και έμεναν σε αυτή τη σχέση. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση τους ήταν αρκετά χαμηλή και σε αρκετές περιπτώσεις συσχετιζόταν με την κακομεταχείριση τους στην παιδική τους ηλικία. Αυτό φαίνεται να αυξάνει την ανεκτικότητα για κακοποίηση στην ενήλικη ζωή. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής προέρχονται από μελέτη 323 γυναικών, οι οποίες ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Η ψυχολογική βία περιελάμβανε πράγματα όπως «με αποκάλεσε άχρηστη ή άσχημη» ή «με προσβάλλει και με βρίζει». Το μεγαλύτερο μέρος της βίας που αναφέρθηκε στη έρευνα αυτή ήταν ψυχολογική. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 88% των γυναικών εξακολουθούσε να ζει στη σχέση αυτή για τουλάχιστον 2 μήνες από τη στιγμή που έγινε το περιστατικό. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας ίσως να μην αισθάνονται αισιόδοξες στην ικανότητά τους να εγκαταλείπουν την σχέση αυτή.Η παιδική κακοποίηση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό. Καθώς επίσης, οι γυναίκες που κακοποιήθηκαν στην παιδική ηλικία ήταν πιο ικανοποιημένες από τις τρέχουσες σχέσεις τους, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κακοποιήθηκαν στην τους παιδική ηλικία. Η κακομεταχείριση είχε ασυνήθιστο αποτέλεσμα στις γυναίκες αυτές, τις ενθάρρυνε να εργάζονται σκληρότερα στη σχέση τους. Όσο πιο εκτεθειμένες είναι στην ψυχολογική κακοποίηση, τόσο περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια αφιερώνουν για την επίλυση της σύγκρουσης, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα κάποια στιγμή θα φτιάξουν προς το καλύτερο επενδύοντας στην σχέση αυτή. Και όπως είναι λογικό, όσο περισσότερο επενδύουν στη σχέση τους, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμείνουν σε αυτήν. Η έρευνα αυτή εστίασε σε γυναίκες που είχαν σχέση. Είναι φυσιολογικό όταν σε έναν άνθρωπο ασκείται ψυχολογική/σωματική βία , να υπάρχει εξωστρέφεια και να απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές ή ειδικούς. Σαφώς και είναι κοινωνικά αποδεκτό και όλοι το σεβόμαστε και υπάρχει η επιθυμία να βοηθηθεί αυτή η γυναίκα. Ας αλλάξουμε λίγο όμως την έρευνα αυτή με μια άλλη υποθετική… Εάν στην έρευνα αυτή ήταν 323 άντρες που έλεγαν ότι η γυναίκα τους τους ασκεί σωματική/ψυχολογική βία , τι θα κάναμε; Οι περισσότεροι θα γελούσαν και θα αδιαφορούσαν . (δείτε το βίντεο με ένα κοινωνικό πείραμα) Σύμφωνα με το βίντεο που σας παρέθεσα, 1 στους 6 άντρες δέχεται σωματική/ψυχολογική βία. Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό. Συνοψίζοντας ,η ψυχολογική/σωματική βία δεν έχει φύλο ή ηλικία. Δεν έχει σημασία εάν ένας πιο αδύναμος χτυπά ή βρίζει έναν πιο δυνατό. Οφείλουμε ως κοινωνία να βοηθούμε όποιον άνθρωπο βλέπουμε ότι χρειάζεται την βοήθειά μας. Πηγή έρευνας : Katie M. Edwards et al.; College Women’s Stay/Leave Decisions in Abusive Dating Relationships: A Prospective Analysis of an Expanded Investment Model ; First Published June 3, 2010 Other
Σας αρέσει να διαβάζετε άρθρα ψυχολογίας; Κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή μας για Android κινητά και tablet