728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Πότε πρέπει να πάω σε έναν Ψυχολόγο?Θέλω να πάω σε ψυχολόγο γιατί νιώθω την ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου. Πότε προτείνεται η ψυχοθεραπεία ως λύση; Πώς θα επιλέξω το είδος της θεραπείας;

Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία ψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών μέσω της χρήσης ψυχολογικών μεθόδων.

Οι πιο ευρέως εφαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η γνωσιακή - συμπεριφορική, η καθοδηγητική , η υποστηρικτική, η ομαδική, η ψυχαναλυτική, η πελατοκεντρική και η συστημική θεραπεία. Το πρώτο βήμα είναι να διαβάσετε για τις διάφορες προσεγγίσεις μέσα από τους ιστοτόπους των επίσημων ψυχοθεραπευτικών εταιρειών στις οποίες υπάγονται και να σκεφθείτε τι σας ταιριάζει.

Είναι σημαντικό επίσης να επισκεφθείτε Ψυχολόγο ή Ειδικό Ψυχικής Υγείας που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο θεραπευτικό μοντέλο και θα είναι πιστοποιημένος θεραπευτής από την ανάλογη ψυχοθεραπευτική εταιρεία.

Η σχέση ανάμεσα σε εσάς και στον θεραπευτή σας είναι σημαντικότερη από τη θεραπευτική προσέγγιση. Η αποδοχή και η εμπιστοσύνη ανάμεσά σας αποτελούν προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα επισκέπτονται ψυχολόγο για να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινότητά τους. Κατάθλιψη, άγχος, άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, δυσκολίες στον ύπνο, στη λήψη τροφής, τη σεξουαλική λειτουργία, προβλήματα στην επικοινωνία με τον σύντροφο, διαχείριση πένθους, αναστολές στην εκπλήρωση των προσωπικών επιθυμιών, αίσθημα αδιεξόδου στην καθημερινότητα, υπαρξιακές αναζητήσεις, μοναξιά και ανάγκη για επικοινωνία, είναι οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο στον ψυχολόγο.

Ακόμη και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σύμπτωμα, η ανάγκη κατανόησης του εαυτού και η νοηματοδότηση της προσωπικής ιστορίας αποτελούν ισχυρά κίνητρα.

Τι μπορώ να περιμένω από την επίσκεψή μου σε ψυχολόγο; Πόσες φορές θα πάω; Πόσο γρήγορα θα βρω λύση, πώς θα καταλάβω αν βοηθιέμαι;

Οι πρώτες συνεδρίες θα εστιαστούν στη δημιουργία σχέσης με τον ψυχολόγο σας και στον εντοπισμό των βασικών δυσκολιών σας. Σιγά σιγά θα μπείτε στη συλλογιστική ότι μόνη σας θα βρίσκετε λύσεις με την καθοδήγηση του θεραπευτή.

Ο ψυχολόγος δεν είναι μαθηματικός για να σας λύσει το πρόβλημα ούτε παθολόγος για να σας χορηγήσει μια εύπεπτη συνταγή. Είναι ο άνθρωπος-σύμμαχος στην κατανόηση του εαυτού σας και την επίτευξη των υπερβάσεων που επιθυμείτε να κάνετε.

Η υπομονή λοιπόν είναι πανάκεια αλλά και μια σημαντική κατάκτηση συνολικά για τη ζωή σας. Προσφέρετε τον κατάλληλο συμβολικό χώρο αλλά και τον χρόνο στον εαυτό σας και τον θεραπευτή σας για να μπορέσει να σας βοηθήσει.

Εξι μήνες με ένα χρόνο, σε γενικές γραμμές, είναι μια πρώτη περίοδος που προτείνεται χρονικά για μια ψυχοθεραπεία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη χρονιότητα και την έκταση του προβλήματος. Το αν βοηθιέστε ή όχι θα το νιώσετε μέσα σας, ακόμη και αν ορατά οι άλλοι δεν τον βλέπουν στην αρχή.

Πώς να διαλέξω τον σωστό Ψυχολόγο / Ειδικό Ψυχικής Υγείας;


 Μπορείτε να ρωτήστε φίλους που έχουν κάνει οι ίδιοι ψυχοθεραπεία να σας μιλήσουν για την εμπειρία τους αυτή, αλλά και να σας συστήσουν κάποιον ειδικό. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια μικρή έρευνα μέσω ιντερνέτ, να διαβάσετε λίγα λόγια για τον θεραπευτή, αν είναι πιστοποιημένος από τον σύλλογο ψυχοθεραπευτών, να δείτε ποιας θεραπευτικής προσέγγισης είναι, το βιογραφικό του, καθώς και δικά του κείμενα. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για να αποφασίσετε αν είναι ο/η κατάλληλος/-η.

Πέρα όμως από την εμπιστοσύνη σ’ έναν σωστά εκπαιδευμένο θεραπευτή, θα πρέπει να αξιολογήστε το πώς νιώθετε μαζί του/της και να εμπιστευτείτε το ένστικτο σας.

 Αφού λοιπόν κάνετε την μικρή έρευνά σας και καταλήξετε σε κάποιον, μπορείτε να κάνετε ένα ραντεβού μαζί του ώστε να διαπιστώσετε αν πραγματικά σας ταιριάζει ο τρόπος και το θεραπευτικό του στυλ, να τον/την ρωτήσετε σχετικά με την εμπειρία του και μετά να πάρετε την οριστική σας απόφαση.

Όπως κάθε σχέση, έτσι και στη θεραπευτική σχέση, χρειάζεται να της δώσετε χρόνο και μέσα σ’ ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού, να μπορέσει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, ώστε να σας επιτρέψει να νιώσετε άνετα για να την αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τι πρέπει να ξέρετε για το πρώτο ραντεβού;


Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν στην ιδέα του πρώτου ραντεβού μ’ έναν ψυχοθεραπευτή. Σκέψεις όπως «τι θα του πω» «από πού να αρχίσω» «θα μπορέσει να με καταλάβει» είναι αναμενόμενες. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, κλείνετε το ραντεβού και πολύ απλά, όπως κάθε γνωριμία ξεκινάει με ένα καλωσόρισμα και τον λόγο ή τους λόγους που πήρατε την απόφαση να έρθετε.

 Μπορεί ο λόγος ή οι λόγοι να μην σας είναι ξεκάθαροι, μπορεί να αφορά ένα βαρύ συναίσθημα, ή μια γενικευμένη απογοήτευση ότι τα πράγματα δεν πάνε παρακάτω ή δεν απολαμβάνετε τη ζωή σας.

 Κάποιοι στο πρώτο ραντεβού προτιμούν να μονοπωλούν τη συζήτηση και να εκφράσουν όσα κρατάνε μέσα τους καιρό, άλλοι προτιμούν ο θεραπευτής να κάνει κάποιες ερωτήσεις που διευκολύνουν τη συζήτηση.

 Όποιοι και να είναι οι λόγοι που σας ωθούν να βρείτε έναν θεραπευτή, όποιος και να είναι ο τρόπος επικοινωνίας που σας ταιριάζει, η επιθυμία να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας είναι αρκετή για να κλείσετε το πρώτο ραντεβού.


Έχει τέλος η θεραπευτική Διαδικασία;

 Η θεραπευτική διαδικασία έχει αρχή, μέση και τέλος. Εσφαλμένα κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ατέρμονη. Έχει στάδια-φάσεις, που μπορεί σε κάποιον που τώρα ξεκινάει ψυχοθεραπεία να μην είναι ορατά, στην πορεία όμως είναι αρκετά διακριτά.


 Η διάρκεια καθώς και η συχνότητα των συνεδριών αφορά το κάθε άτομο ξεχωριστά και το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει και καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τον θεραπευτή. Συνήθως, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, την συμφωνημένη μέρα και ώρα και διαρκούν 50 λεπτά.


Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια εξαρτητική διαδικασία. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης μέσα από την οποία μπορεί κανείς να γνωρίσει τον εαυτό του, τα συναισθήματα του και να αλλάξει προβληματικές συμπεριφορές.
 Σε δύσκολες φάσεις μπορεί η παρουσία του θεραπευτή να γίνεται ιδιαίτερα σημαντική, όμως αυτό είναι μια παροδική φάση. Όπως με τους φίλους μας στις δύσκολες στιγμές, έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη την παρουσία τους, έτσι μπορεί σε κάποιες φάσεις της θεραπείας να νιώσει κανείς ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη τον θεραπευτή του.


Ο στόχος είναι να ενδυναμώσει το άτομο να εμπιστεύεται τις δικές του αποφάσεις και να είναι σε επαφή με τα συναισθήματα του, ώστε να κάνει επιλογές μέσα από τις οποίες θα νιώθει ικανοποίηση και θα είναι ο συγγραφέας στο σενάριο της ζωής του και όχι θεατής.


 Τι είναι το Coaching Psychology ( Καθοδηγητική Ψυχολογία);

Η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση των ανθρώπινων προβλημάτων.

Η κρίση στη χώρα μας είναι βαθιά και σκληρή, αλλά η λογική της ευθύνης μας υπαγορεύει, ότι κάθε κρίση κρύβει σίγουρα κάτι θετικό.

Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία, αλλά εξαρτάται από τον καθένα μας. Εξαρτάται από το άτομο. Η κρίση απαιτεί από τον καθένα, να αλλάξει, να σκεφτεί διαφορετικά και σε μεγαλύτερο βαθμό, από ό,τι σκεφτόταν.

Η Δομική Παρέμβαση είναι μια δημιουργική μέθοδος και διεργασία, με νέο προσανατολισμό και στροφή σε νέες κατευθύνσεις και κυρίως ριζικές αλλαγές και που επικεντρώνεται, στο γεγονός να προκαλέσει και να εμπνεύσει, για να διευκολύνει την απελευθέρωση δυνάμεων του ατόμου ή μιας ομάδας και έτσι να μεγιστοποιήσει/ουν, το προσωπικό και επαγγελματικό του/τους «δυναμό»,ώστε να βρει/ουν κατάλληλες λύσεις, προς επίτευξη σημαντικών προσωπικών στόχων και επαγγελματικών στόχων.


Το όλο πρόγραμμα βασίζεται στην αρχή, ότι κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από εσάς το πρόβλημα και τη λύση του, απλά θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε και να ενεργοποιήσετε ξανά εκείνες τις δυνάμεις, που θα σας βοηθήσουν, ώστε εσείς οι ίδιοι να λύσετε ένα πρόβλημα και να επιτύχετε ένα στόχο.

Τομείς εφαρμογής Coaching Psychology :

1. ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ
(Διαχείριση Άγχους, Διαχείριση & Επίλυση Προβλημάτων, Διαχείριση καταθλιπτικών συμπεριφορών, Διαχείριση Διαζυγίων, Επίτευξη Στόχων, Ενδυνάμωση Αυτοπεποίθησης, Motivation
, Ανάπτυξη επιδεξιοτήτων κλπ)

2. ΤΟΜΕΑΣ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
(Ανάπτυξη Ικανοτήτων Διαλόγου, Ενίσχυση της Άρθρωσης του Λόγου,  Προσωπικός Μαγνητισμός, Image Making κλπ )

3. ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ
(Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας &Προνοητικότητας, Διαχείριση Κρίσεων, Προγραμματισμός, Βελτίωση της διαχείρισης καθημερινών προβλημάτων  κλπ)

4. ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ


(Ομαδικότητα, Επίτευξη Επαγγελματικών Στόχων, Δημιουργία Νέων Ιδεών, Διαχείριση  Διαπραγματεύσεων , Διαχείριση Χρόνου κλπ)Που βρίσκεται το γραφείο;

  Το γραφείο βρίσκεται στην Πάτρα, δίπλα από το ΑΤΕΙ Πατρών ,

στο συγκρότημα ακινήτων του ΟΤΕ  που συστεγάζεται και το Super Market Βερόπουλος - Ακρωτηρίου. Πρόκειται για ένα ευχάριστο περιβάλλον με πρόσβαση του κτιρίου είναι από 3 διαφορετικές οδούς : Παρμενίωνος, Φιλίππου Ολυμπιάδας 47 και Σκύρου ( κάντε κλικ ΕΔΩ για μεγέθυνση του χάρτη)Ο εσωτερικός χώρος


 Ο εσωτερικός χώρος είναι στα πρότυπα γραφείου Ψυχολόγου της Αγγλίας.


 Συνδυάζεται το μοντέρνο με  το κλασικό , ενώ το minimal design , καθώς ο απαλός φωτισμός και τα χρώματα , βοηθούν στην επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας και αποδοτικότητας  .

 Επίσης υπάρχει και αίθουσα ξεχωριστή που επιτρέπει την δημιουργία ομαδικής συνεδρίας ή ακόμα και την παρουσίαση σεμιναρίων.

Πως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας; Το γραφείο άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2015. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο προσωπικό μου email  Psychologized@gmail.com ή να συμπληρώσετε κάποια ερώτηση στη φόρμα που είναι στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας.


Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι : 2610 322 306

Δεν είστε κάτοικος της Πάτρας και θέλετε τις υπηρεσίες μας?

 Η εμπειρία μας και η εξοικείωσή μας με το Διαδίκτυο , μας επιτρέπει να είμαστε δίπλα σε
οποιονδήποτε χρειάζεται τις υπηρεσίες μας.

 Καινοτομούμε στον χώρο μας και είμαστε από τους πρωτοπόρους στη συνεδρία με το λογισμικό Skype .  Μπορείτε απλά να μας προσθέσετε στις επαφές σας και κατόπιν συνεννόησης να γίνουν οι συνεδρίες .

 Για περισσότερες πληροφορίες  της Διαδικτυακής Συνεδρίας κάντε κλικ ΕΔΩ

Το skype είναι : psychologized


Μέλος των :

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Πότε πρέπει να πάω σε έναν Ψυχολόγο? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized AK