Του Αντώνιου Καλέντζη | Ψυχολόγος, Συγγραφέας   Psychologized@gmail.com

 

 Πόσο αλλάζει ο άνθρωπος από την εφηβεία έως την ηλικία των 65; Η απάντηση εξαρτάται από το εάν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ή με τον νεότερο εαυτό σας.

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας είναι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και είναι η πρώτη που εξετάζει πώς η προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει σε 50 χρόνια.

 

Αναφέρει επίσης ότι τα ευρέα πρότυπα σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών – προσωπικότητας – αλλάζουν . Αυτή η αλλαγή φαίνεται να συσσωρεύεται με το χρόνο. Αλλά μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Εκείνοι που είναι πιο συναισθηματικά σταθεροί σαν νέοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι οι πιο σταθεροί καθώς μεγαλώνουν.

 

Η νέα αυτή έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η προσωπικότητα επηρεάζεται τόσο από το DNA όσο και από το περιβάλλον.

 

Η προσωπικότητα περιγράφεται ως πρότυπα σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, που αποτελείται από πέντε κύρια χαρακτηριστικά: συνείδηση, ικανοποίηση, να είναι κάποιος ανοιχτός σε εμπειρίες, εξωστρέφεια και συναισθηματική σταθερότητα. (αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά έχουν βρεθεί σε όλη την ηλικία και τους πολιτισμούς.)

Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών – πώς κυριαρχεί το κάθε χαρακτηριστικό σε ένα συγκεκριμένο άτομο σε σχέση με τα άλλα χαρακτηριστικά – κάνει το προφίλ της προσωπικότητας.
Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν συζητήσει εδώ και πολύ καιρό αν η προσωπικότητα είναι σταθερή – αμετάβλητη με την πάροδο του χρόνου ή πιο μεταβλητή.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ένα σύνολο δεδομένων  φοιτητών γυμνασίου των ΗΠΑ ο οποίος απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων για την αξιολόγηση της προσωπικότητας το 1960 , κάτι που έγινεπάλι 50 χρόνια αργότερα.

Τα δεδομένα από τον Απολογισμό Προσωπικότητας του Talent Project επέτρεψαν στους ερευνητές να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις, όπως:

Σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι διατηρούν τη σχετική στάση τους στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους – για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι περισσότερο παρορμητικοί από τους περισσότερους από τους συνομηλίκους τους στην ηλικία των 16 ετών παραμένουν περισσότερο παρορμητικοί από τους συνομηλίκους τους στην ηλικία των 60 ετών;

  • Σε ποιο βαθμό αλλάζουν τα μέσα επίπεδα των χαρακτηριστικών προσωπικότητας;
  • Είναι οι άνθρωποι, κατά μέσο όρο, πιο ευσυνείδητοι στην ηλικία των 66 από τους 16ριδες;
  • Αλλάζει ο καθένας με τον ίδιο τρόπο;
  • Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στα πρότυπα της σταθερότητας της προσωπικότητας κατά την πάροδο του χρόνου;

Τα ευρήματά  υποδηλώνουν ότι η προσωπικότητα έχει σταθερή συνιστώσα καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής της, τόσο στο επίπεδο των χαρακτηριστικών όσο και στο προφίλ της.

Η προσωπικότητα είναι επίσης εύπλαστη και οι άνθρωποι ωριμάζουν καθώς μεγαλώνουν. Τέλος αναφέρεται  ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή δεν διαπιστώθηκαν διαφορές στα 2 φύλα ως προς την προσωπικότητα, οι άνδρες και οι γυναίκες άλλαξαν με τα ίδια ποσοστά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Πηγή έρευνας :  Damian et al.Sixteen going on sixty-six: A longitudinal study of personality stability and change across 50 years” ; Journal of Personality and Social Psychology. Published August 3 2018.

 

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Psychologized για Android